Vreme je za čeri paradajz

 

Čeri paradajz je veoma je popularan među proizvođačima, ali i kupcima i kuvarima. Ovaj divlji paradajz potiče iz zone koja obuhvata Peru, Ekvador, severni Čile i ostrva Galapagosa. Stare Inke i Asteci su divlji čeri paradajz selekcijom pretvorili u sorte koje danas koristimo u ishrani.

Čeri paradajz je toploljubiva biljka koja se može gajiti i u zaštićenom prostoru i u bašti. Kao i ostale vrste paradajza, uspeva na gotovo svim tipovima zemljišta, počev od peskovitih pa do smonica što dobro zadržavaju vlagu tokom letnjih meseci.

Seme paradajza možete poručiti ovde

Setva se obavlja plitko u tople ili mlake leje, kao i u tunele i plastenike za proizvodnju ranih plodova i rasada. Ukoliko se čeri gaji u zaštićenom prostoru, setvu obaviti od polovine do kraja januara, a pri rasađivanju na otvorenom – oko 15. februara. Rasad je spreman za rasađivanje 6–8 nedelja nakon setve, kad ima 4–6 dobro razvijenih listova. Rasađuje se na razmaku 80–100 cm između redova i 40–60 cm u redu, vodeći računa o tome da se rasađene biljke mogu zaštititi od mraza.

Ukoliko se seje direktno u baštu, setvu treba obaviti nakon 15. aprila i štititi od mraza do početka maja.

Pročitajte više o gajenju batata, kineske brokole, čičoke, muskatne tikve, lobode.

Nega obuhvata „tačkanje“ uz potporu, redovno zakidanje zaperaka, uklanjanje svih listova do prve cvetne grane i zakidanje vrha biljke. Biljka u povoljnim uslovima može da naraste 1,5–2 m. Paradajz se obavezno navodnjava. Jedna biljka čeri paradajza može da da i do 150 plodova, koji se beru u grozdovima ili pojedinačno.

Upotreba

Saznajte više i o gajenju: krompira, crnog luka, graška, paprike, rotkvice, salate, kupusa

Paradajz je, za kvalitetnu ishranu, veoma značajno povrće, izvor antioksidansa. Likopen se unosi u organizam isključivo putem ishrane, a crveni čeri paradajz sadrži više likopena od svih ostalih sorti. Sadržaj beta karotena je takođe visok, pogotovo u sortama koje daju žut plod. Zbog toga je važno njegovo gajenje i konzumiranje. Sem važnih gradivnih sastojaka, čeri paradajz ima osvežavajuć, prijatan, slatkast ukus.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1