Vreme je za čeri paradajz
Čeri paradajz je veoma je popularan među proizvođačima, ali i kupcima i kuvarima. Ovaj divlji paradajz potiče iz zone koja obuhvata Peru, Ekvador, severni Čile i ostrva Galapagosa. Stare Inke i Asteci su divlji čeri paradajz selekcijom pretvorili u sorte koje danas koristimo u ishrani.
Čeri paradajz je toploljubiva biljka koja se može gajiti i u zaštićenom prostoru i u bašti. Kao i ostale vrste paradajza, uspeva na gotovo svim tipovima zemljišta, počev od peskovitih pa do smonica što dobro zadržavaju vlagu tokom letnjih meseci.
Seme paradajza možete poručiti ovde
Setva se obavlja plitko u tople ili mlake leje, kao i u tunele i plastenike za proizvodnju ranih plodova i rasada. Ukoliko se čeri gaji u zaštićenom prostoru, setvu obaviti od polovine do kraja januara, a pri rasađivanju na otvorenom – oko 15. februara. Rasad je spreman za rasađivanje 6–8 nedelja nakon setve, kad ima 4–6 dobro razvijenih listova. Rasađuje se na razmaku 80–100 cm između redova i 40–60 cm u redu, vodeći računa o tome da se rasađene biljke mogu zaštititi od mraza.
Ukoliko se seje direktno u baštu, setvu treba obaviti nakon 15. aprila i štititi od mraza do početka maja.
Pročitajte više o gajenju batata, kineske brokole, čičoke, muskatne tikve, lobode.
Nega obuhvata „tačkanje“ uz potporu, redovno zakidanje zaperaka, uklanjanje svih listova do prve cvetne grane i zakidanje vrha biljke. Biljka u povoljnim uslovima može da naraste 1,5–2 m. Paradajz se obavezno navodnjava. Jedna biljka čeri paradajza može da da i do 150 plodova, koji se beru u grozdovima ili pojedinačno.
Upotreba
Saznajte više i o gajenju: krompira, crnog luka, graška, paprike, rotkvice, salate, kupusa…
Paradajz je, za kvalitetnu ishranu, veoma značajno povrće, izvor antioksidansa. Likopen se unosi u organizam isključivo putem ishrane, a crveni čeri paradajz sadrži više likopena od svih ostalih sorti. Sadržaj beta karotena je takođe visok, pogotovo u sortama koje daju žut plod. Zbog toga je važno njegovo gajenje i konzumiranje. Sem važnih gradivnih sastojaka, čeri paradajz ima osvežavajuć, prijatan, slatkast ukus.
Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima…
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović