Organska tikvica – ukusna, sočna | Organska bašta

Organska tikvica – ukusna, sočna

Tikve potiču iz Centralne Amerike i uz kukuruz su bile glavna hrana Inka, Maja i Asteka. Pradomovina im je Meksiko, ali su se brzo odomaćie u Evropi po otkriću Novog sveta.

Tikve obrazuju vrežasto, dugo, poleglo stablo, sa sitnim ili krupnim listovima, ili pak mogu rasti u vidu žbuna. Plod može biti narandžast, zelene do sive nijanse, a ponekad su i raznobojni. Kora može da im bude glatka ili hrapava. Plod je često sočan, mesnat i sladak.

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Tikvice (Cucurbita pepo L.) su izuzetno osetljive na hladnoću. Za ranu berbu se moraju sejati u zaštićen prostor, a u bašte se iznose tek kad prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. U baštama tikvice sejati do polovine aprila, u niske tunele, mlake leje ili tople kućice, uz zaštitu agrotekstilom.      Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

U slučaju nepovoljnih uslova tokom cvetanja, mogu se i veštački oplođavati. Mladi plodovi se beru dok je kora glatka i tanka.

Tikvica obrazuje kompaktni grm i dobro se slaže sa pasuljima, kukuruzom, spanaćem i dragoljubom. Jedna tikvica svojim širokim listovima pokriva 1–2 m² leje.

Saznajte više i o gajenju: crnog luka, graška, paprike, rotkvice, salate, kupusa, cvekle

Tikvice sejati na razmaku 50–80 cm između biljaka u redu i 80–120 cm između redova.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1