Gai lan – kineska brokola

Poručite knjigu: Ređe gajene vrste povrća

Image result for gai lan

Poreklo i izgled biljke

Kineska brokola (Gai lan) je poznata i pod nazivom kineski kelj. Ovo je uobičajeno povrće na trpezi širom Azije. Biljka može da naraste do tri metra, a gaji se radi mladog plavozelenog lišća i mesnate stabljike sa cvetnim glavicama nešto manjim nego kod brokole.

Gajenje

Kineska brokola se gaji kao jednogodišnje povrće tokom cele godine, u tropskim i umerenim regionima. Optimalna temperatura za klijanje je 25–30 °C, a za rast 18–28 °C. Dobro uspeva na plodnim, humusnim i ocednim zemljištima. Kiselost zemljišta treba da bude 6–7.

Kineska brokola je otporna na visoke temperature, ali i na blagi mraz. Seje se postepeno, od proleća do septembra. Za ranu prolećnu berbu gaji se u zaštićenom prostoru. Za branje celih biljaka, sa tek formiranim cvastima, setvu ili rasađivanje treba obaviti gusto 10–12 cm između biljaka u redu. Ukoliko se planira sukcesivno branje stabljika sa cvetnim glavicama, razmak između biljaka pri sadnji treba da bude oko 30 cm. Cvetna stabljika je obično 2 cm u prečniku, 15–20 cm dužine. Nakon berbe centralne cvasti bočne se dalje razvijaju i beru. Berba počinje 50–70 dana od nicanja….

Više u knjizi Ređe gajene vrste povrća

Autor: Organska bašta Snežana Ognjenović.