Loboda – korov ili ukusno povrće | Organska bašta

Loboda – korov ili ukusno povrće

Pročitajte više o gajenju batata, kineske brokole, čičoke, muskatne tikve.

Poreklo i sastav

Loboda je jednogodišnja zeljasta biljka iz iste familije iz koje su spanać, cvekla i blitva. Kultivisana loboda je u naše krajeve stigla iz Turske. Slična je divljoj lobodi, korovskoj biljci koja raste po njivama i baštama, ali ima mnogo krupnije i ukusnije lišće. Za ishranu se koristi mlado i sočno lišće koje po ukusu podseća na spanać. Lišće sadrži dosta belančevina, šećera, celuloze, minerale (kalijum, magnezijum, gvožde) i vitamine (C vitamin i beta karotin).

foto: gradina.acasa

foto: csid

Nega

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Seje se u rano proleće u redove na međusobnom rastojanju od 30-40 cm. Niče tek kad otopli. U početku slabo raste, dok u maju naglo buja i donosi krupno lišće. Loboda naraste i do 2 m i dovoljno je ostaviti 2-3 biljke za seme. Seme je slično semenu paštrnjaka i vetar ga rasejava tako da sledeće godine niče svuda po bašti.

Saznajte više i o gajenju: krompira, crnog luka, graška, paprike, rotkvice, salate, kupusa

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1