Lisne vaši – šta su i koji su načini njihovog suzbijanja

   Foto: www.wikipedia.org

Lisne vaši su česte štetočine na povrću, a takođe i na voću i ružama.

Mogu biti zelene, svetloljubičaste, tamnozelene ili bele, a od povrća najčešće napadaju lisnato povrće (blitvu, spanać, kupusnjače, salatu), pasulj, grašak, papriku, krastavce, šargarepu, peršun i celer.

Hrane se biljnim sokovima i pritom na biljkama pričinjavaju veliku štetu. Kolonije ovih štetočina se uočavaju na naličju listova i vrhovima mladih lastara voća.

Foto: www.agric.wa.gov.au Pročitajte i: Lukova muva

Ukoliko prezime zimu, larve se javljaju u februaru ili martu, a zatim se početkom maja krilati oblici sele na kultivisane i korovske biljke. Najviše ih ima do kraja juna. Tada brojnost pada ali deo vaši ostaje na biljkama. Napadnuto lišće se uvija, a lastari zaostaju u porastu. Štetočine luče lepljivu materiju, mednu rosu, na kojoj buja čađava buđ (gljiva čađavica).   Pogledajte i: Zaštita bašte od puževa

Preventiva i zaštita

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Razvoju vaši pogoduje toplo i suvo vreme, naročito ukoliko je takvo krajem maja i početkom juna. Hladno i kišovito vreme u kasno proleće može da spreči ili umanji njihovo pojavljivanje na povrću. Ako lisne vaši napadaju neku biljku u velikom broju, to je znak da je poremećena njena ishrana i da joj nedostaju hranljive materije.

Pročitajte više o: krompirovoj zlaticileptiru kupusaru, puževima

Više o načinima njihovog suzbijanja u priručniku „Organska bašta 2“.

UA-96174983-1