U vrtu tokom zime

Polako nam iz sećanja nestaju slike koje su obeležile naše detinjstvo, slike „prave zime“ prepune snega, hladnoće i sankanja. Danas je skijanje i sankanje retkost čak i na visokim planinama. Kada nema snega i inja, nekako nam je zima siva i ne baš preterano primamljiva.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Pa ipak, u ovom godišnjem dobu do izražaja dolazi izgled, oblik i veličina drveća i šiblja, boja kore i jesenjih plodova koji se sačuvaju do kasne zime. Čak i kada padne snežni pokrivač, postoje biljne vrste koje procvetaju i u takvim uslovima. I zimi je priroda zanimljiva, samo treba zastati i obratiti pažnju.

articleLarge

Oblik drveća i žbunja preko cele godine utiče na kompletan izgled i naš doživljaj vrta. Od proleća do jeseni oblik, gustina i boja listova doprinose harmoniji boja i podloga su za rascvetale glavice najraznobojnijeg cveća. Kada dođe zima, ogoljeno drveće ocrtava se u svoj svojoj lepoti kao olovkom nacrtano i mi se divimo njihovim iscrtanim stablima i granama. Prilikom projektovanja vrta kombinuju se pravilne forme kakvu stvaraju skupina breza, javor ili platan sa vrstama koje imaju izuvijane grane kao kovrdžava vrba, žalosna vrba ili dud.

Tokom zime do izražaja dolazi smeđe-crvenkasta boja stabla trešnje, platan ima prošaranu sivo-maslinastu, a breza belu boju sa crnim brazdama. Kerija ima zelene grane, a crvene dren. Tokom snčanih dana, grane Sibirskog drena crveneće se intenzivno jarkom bojom. Ovo šiblje je neugledno tokom ostalih godišnjih doba ali zimi…privući će pažnju i obavezno ga treba imati u vrtu.

resized cornus mid winter fire

Tokom zime, verovali ili ne, ispod snega cveta zimzeleni polegli žbun-jasminJasminus nudiflorum. Potrebno je nekoliko sunčanih dana tokom decembra ili januara da bi se njegovi žuti cvetići pojavili u velikom broju.

404452860

A četinari? Ovo godišnje doba je prilika da se pokažu u svoj svojoj lepoti, veličini i obliku. Čak i kada nisu prekriveni snegom, njihova boja je intenzivija zbog sivih obrisa stabala i grana listopadnog drveća. Uz to, uvek nas podsećaju na Božićne i Novogodišnje praznike, Deda Mraza, poklone i pucketanje vatre. Uvek su odlična pozadina za veliki broj cvetnih vrsta i saditi visoke vrste četinara u dno vrta, a ka stazama i travnjacima saditi niske i polegle zimzelene ili poluzimzelene forme.

Zato, tokom planiranja radova u vrtu za naredni period, obratite pažnu na oblik drveća i žbunja, boje grana i plodova listopadnih vrsta kao i na oblik četinara i boje njihovih iglica ne samo tokom prolećnih, letnjih i jesenjih meseci već i na njihovu dekorativnu ulogu tokom zime.

Više o ukrasnim vrstama drveća i žbunja možete pročitati u knjizi  Organskabašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1