Uređenje okućnice po ekološkim principima

Poznavanje reljefa i mikroklime važan je preduslov podizanja organske bašte.

2014-1026-Peony1

Danas sve veći broj proizvođača odlučuje da proizvodi hranu bez, po zdravlje, štetnih sastojaka, tj. po principima organske poljoprivrede. Organski proizvodi se mogu kupiti na pijačnim  tezgama  i naći na policama u supermarketima. Tome su svakako doprineli zakonska regulativa, sistem kontrole i sertifikacije kao i veće prodajne cene.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Takođe, ima i iskusnih povrtara i voćara koji na svojim imanjima i okućnicama proizvode zdravo voće i povrće za svoje potrebe ali i onih koji bi želeli da započnu sa gajenjem, ali nemaju dovoljno znanja i iskustva.

Uređenje okućnice kao i zasnivanje povrtnjaka odgovoran je posao i podrazumeva planiranje, održavanje plodnosti zemljišta, pravilnu setvu i sadnju, preventivne mere zaštite, kontrolu bolesti i štetočina kao i pravilno ubiranje i čuvanje biljnih delova i plodova.

Izbor parcele utiče na veliki broj faktora koji utiču na rast biljaka. Na neke od ovih faktora možemo da utičemo dodavanjem đubriva, kreča, raznih oplemenjivača, ali na neke kao što je osunčanost ne možemo i treba voditi o tome računa.

Položaj parcele određuje i načine njenog uređena. Često je zatečeno stanje takvo kakvo je ili neki drugi faktori diktiraju izbor parcele tako da se nepovoljne osobenosti placa mogu anulirati ili smanjiti na najmanju moguću meru kombinacijom različitih elemenata pri uređenju.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1