Organska salata – male tajne uspešnog gajenja u proleće

Salata dobro podnosi niske temperature. Minimalna temperatura koju glavica podnosi je -5 ºC, dok mlada biljka može bez oštećenja da izdrži i kratkotrajni mraz do -8 °C. Kako biljka raste, povećava se njena otpornost na niske temperature, mada mraz zaustavlja formiranje glavice.

Optimalne temperature za rast salate su 15–20 ºC, a može da izdrži i do 30 °C.

Ukolko su uslovi odgovarajući, seme salate brzo niče, za 6–8 dana; za 4–5 dana se formiraju kotiledoni listići i prvih nekoliko pravih listova, kao i tanak, končast koren. Salata za rast traži dosta svetla, tako da ne uspeva dobro u senovitim delovima bašte – bez dovoljno svetlosti sporije raste, a glavica joj ostaje rastresita.

 Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Ukoliko se rasad kasnije rasadi ili se desi suša, može doći do preranog cvetanja biljaka.

Ako biljke nemaju dovoljno hrane ili svetla (posađene u hladovini, pored biljaka koje ih zasenjuju ili su preblizu jedna drugoj) ili ih napadnu lisne vaši, može se desiti da salata ne obrazuje glavicu.

Saznajte više i o gajenju: krompira, crnog luka, graška, paprike, rotkvice, kupusa

Ukoliko u zemljištu nema dovoljno azota, listovi postaju svetlozeleni, a ako nedostaje fosfor, imaju ljubičastu nijansu. Hlorozu listova izaziva nedostatak magnezijuma i gvožđa, a manjak kalcijuma stvara sive pege na vrhu i rubovima listova.

Preuzeto iz knjige: Gajenje povrća od A do Š

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1