Muskatna tikva, gajenje, nega, upotreba

Iz knjige:Ređe gajene vrste povrća

Muskatna tikva je izvanrednog kvaliteta i ukusa. Veoma je tražena i cenjena u SAD, Kanadi, Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj itd. Vrlo je dekorativna i ima dugu vrežu, dobro obraslu dlačicama. Lišće raste na dugim drškama i najčešće je prošarano belim mrljama. Cvetovi su krupni, zvonastog oblika, svetložute boje, sa lepim narandžastim kruničnim listovima. Najčešće odvojeno rastu muški i ženski cvetovi. Koren bundeve je vretenast, plitak, ali dobro razgranat.

Gajenje

Muskatna tikva ima stablo koje poleže po zemlji, ukupne dužine i do 10 metara. Zahteva dovoljno prostora, sunčano mesto, mnogo hrane i dosta vode. Ukoliko imate malo prostora, može se sejati uz ogradu, špalir ili bilo koju drugu vrstu potpore. Najbolje rastu u mešovitoj setvi sa pasuljem, kukuruzom, dragoljubom i ostalim korisnim cvetnim vrstama.

Seje se u trećoj dekadi aprila, plitko na oko 2 cm dubine, u kućice na razmaku 50–60 cm. U svaku kućicu stavlja se jedna do dve semenke. Ukoliko se pravi rasad, sa setvom se počinje krajem marta. Prostor oko rasađenih biljaka treba pleviti dok se biljke ne ukorene, a kasnije se između biljaka stavlja malč. Berba se obavlja krajem jula, ponovo krajem avgusta i početkom oktobra. Prinos je oko 3 kg/m².   SEME MOŽETE KUPITI OVDE

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Upotreba

Muskatna tikva mirisom najviše podseća na lubenice i dinje. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije, tamnonarandžasto i savršen je izbor za pravljenje pita i kolača. Ova tikva je bogata vitaminima i mineralima i vrlo je kvalitetna i zdrava namirnica.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1