Organsko baštovanstvo -rukola divlja

Ova jednogodišnja biljka pripada porodici krstašica. Vodi poreklo iz centralne i južne Evrope, ali je veoma raširena u severnoj Africi, Americi i na Bliskom istoku. U ishrani se koristi kao lisnato povrće. Cvetovi su sitni, beličaste boje, a listovi u osnovi formiraju rozetu.

Rukolu treba gajiti na peskovitim i srednjeteškim zemljištima. Nema posebne zahteve prema toploti i otporna je na mraz. Iako voli osunčane terene, odlično uspeva i u polusenci, a ne smeta joj ni velika izloženost vetru.

Ima kratku vegetaciju i stiže za berbu već 40 dana od setve. Proizvodi se direktnom setvom i sađenjem rasada. Razvija plići koren, pa zemljište treba obraditi do 20 cm dubine. Sa setvom se može početi u februaru, a treba je obavljati sukcesivno, na svaku nedelju dana, sve do kasne jeseni.

Seme se seje plitko, na 1 cm dubine, na rastojanju od 25 cm između redova i 3–5 cm između biljaka u redu. Niče, kao i ostale kupusnjače, za nekoliko dana.
Ova biljka traži redovno zalivanje i suzbijanje korova, a od štetočina najviše još škodi buvač. Berba se obavlja branjem pojedinačnih mladih listova ili se pak vade cele biljke. Prinos lišća je 2 kg/m².

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1