Kako organizovati kesice sa semenima?

Organski baštovani su veliki poštovaoci i ljubitelji  biljaka, a većina nas pokazuje i ozbiljne znake zavisnosti od kupovine najrazličitih kesica povrća, začina i cvbeća. Ta zavisnost se naročito pogoršava u ovom periodu godine. Zbog toga uvek savetujem da se u prolećnu nabavku ide sa preciznim spiskom vrsta i sorti koje želite da gajite. Sem što ćete opteretiti kućni budžet, opteretićete i baštenski prostor sa velikim brojem različitih biljaka čime ćete se udaljiti od prevashodnog cilja – proizvodnje dovoljne količine hrane. Svakako da treba isprobavati nove sorte, ali uvek u odnosu na primarni cilj koji je postavljen tokom planiranja.

Januar je pogodan mesec i za pregled zaliha semena iz prethodne sezone i što bolje organizovanje njihove dostupnosti i preglednosti.

Samo da podsetim, neotvorene i otvorene kesice sa semena se čuvaju na mračnom, hladnom, suvom i prozračnom mestu upakovana u nekoliko kesa od natron papira. Ne čuvati ih u vlažnim podrumima, plasteniku, ostavama i šupama. Semena koja ste sami proizveli, dobro osušena, možete staviti u natron kesice i čuvati u drvenim sanducima i zatvorenim teglama. Možete ih, takođe, čuvati i u plastičnim posudama ukoliko nisu napravljene od polivinil hlorida.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Prvo, pogledajte datume na svim kesicama semena. Semena se u prodaju puštaju sa deklaracijom, a proizvođač garantuje za zdravstvenu bezbednost semena i njihovu klijavost. Na poleđini kesice se nalazi datum do kada semena mogu da se koriste. Klijavost opada svake godine, pri čemu procenat zavisi od vrste biljke i uslova skladištenja.

Semena najpre organizovati prema datumu važenja.

Šta raditi sa semenima kojima je istekao rok?

Nakon isteka datuma koji se nalazi na kesici većina semena je i dalje fertilna, pod uslovom da su kesice čuvane u odgovarajućim uslovima. Treba obratiti pažnju na kukuruz-šećerac, praziluk i vlašac jer su oni najosetljiviji i gube klijavost u period od jedne do dve godine. Zbog toga je važno uraditi test klijavosti. Dve do tri godine klijavost zadržavaju šargarepa, crveni luk i peršun, a najbolje se drže boranija, grašak, pasulj, krastavci, tikvice, dinje i celer, koji mogu da zadrže klijavost pet do šest godina.

Kako organizovati semena? Kako se snaći i najbrže pronaći vrstu i sortu koja vam je potrebna?

Evo nekoliko saveta za sortiranje kesica semena i njihovo organizovanje.

Semena možete organizovati po abecednom redu, godišnjim dobima ili sezonama. Možete ih, takođe, podeliti po kategorijama: povrće, začinsko bilje, cveće itd. Zatim, možete ih razdvojiti po biljnim vrstama: na primer u grupi paprika imaćete podgrupe: paprike babure, paprike ajvaruše, ljute papričice itd. Grupe se mogu praviti i po nekim drugim karakteristikama: jednogodišnje i višegodišnje vrste, boje cveća, cveće za sušenje, pasulji i pasuljice itd. Obavezno uradite popis i napravite listu svih semena koje imate, a tako ćete, tokom cele godine, imati uvid i u to šta treba da se dokupi.

Jednom kada kesice rasporedite u kategorije, možete ih složiti prema datumu isteka, vremenu setve itd. Sortirane i organizovane, kesice semena se mogu ubaciti u foto album sa džepovima, a dobro su se pokazale i razne kancelarijske fascikle sa pregradama, kutije za recepte, sanduci sa pregradama itd.

Autor teksta: Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1