Planom do dobre organizacije

       Okućnica je za ljubitelje hortikulture i baštovanstva poput platna kojeg će oslikati nadareni slikar. Mašta će pronaći svoj put i uklopiti se sa realnim mogućnostima. Svakog proleća, leta i jeseni prostor se može ulepšati na bezbroj načina i sa nijansama svih boja. Kako se priroda u našim krajevima četiri puta u toku godine menja, tako se i prilikom planiranja ukrasnog dela vrta moraju uzeti u obzir i boje lišća, cvetova i plodova. Naravno da je važna i korist koja se ima od proizvodnje povrća i voća ali ne sme se zanemariti ni izgled, boje, mirisi i opšti vizuelni doživljaj kada se nalazimo u tako lepo uređenom prostoru.
Kada se odrede funkcionalne celine koje odgovaraju potrebama porodice, pristupa se planiranju, sastavljanju spiska potrebnog materijala, nabavci semena i sadnog materijala…

Saznajte više o organskoj proizvodnji

Prilikom odabira kultura za setvu i sadnju, birati vrste i sorte koje dobro uspevaju u našem klimatskom podneblju i koje su otporne na prouzrokovače bolesti. Neotporne sorte ne treba gajiti u organskoj bašti jer zahtevaju više nege i čestu primenu biopesticida.
Zbog zahteva za svetlošću i toplotom povrtnjak treba da zauzme najbolje mesto na placu, ukoliko je naravno gajenje povrća prioritet. Dobro je napraviti plan, tj.raspored celina unutar povrtnjaka kako bi kasnije bio funkcionalna celina.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1