Kako odabrati plac ili imanje?

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Želja da budu okruženi zelenilom i uživaju u sopstvenom vrtu nagnala je mnoge da se potraže adekvatan plac ili kupe vikenicu ili kuću. Ali kao što bude pri takvim potragama, tek kada započnete da pratite oglase i pozivate vlasnike kuća i placeva koji su na prodaju, shvatite koliko se razlikuje ono što se nudi i ono što vidite na terenu. Posle brojnih pokušaja i obilaska mnogih imanja po Srbiji, obeshrabrite se i poželite da odustanete.
Izbor placa ili imanja sa kućom odgovoran je posao i za to treba odvojiti dosta vremena. Ali ipak, pre nego što krenete u potragu, nije na odmet napraviti listu prioriteta i želja koje će služiti da se lakše izborite sa tolikim brojem informacija i lakše odlučite. Lista može biti decidna i neumoljiva ili sa puno „moglo bi“.
Ukoliko znate šta želite, onda ne odustajte dok to ne pronađete. Odstupanje od najmanje stavke kod vas će stvoriti nezadovoljstvo koje će vremenom samo da raste.
Ukoliko na spisku ima puno „moglo bi“, onda se u hodu prilagođavajte kako bi ste kroz taj proces otvorenog prihvatanja novih rešenja i ideja u jednom trenutku shvatili šta u stvari iskreno želite.
Prvo, da li vam se sviđa život u ravnici ili više volite da vam pogled svakodnevno prelazi preko brda i dolina? Nakon toga, zapitajte se da li vam treba blizina glavnog grada, većeg grada, bilo kojeg grada ili ste za potpuno slobodnu varijantu življenja u nekom prelepom selu gde vam za egzistenciju nije neophodna blizina većih centara.
Na koji način ćete organizovati svoj život? Da li tražite izgrađenu infrastrukturu ili ste se umorili od civilizacije? U narednim tekstovima bavićemo se ovim ali i mnogim drugim pitanjima planiranja i uređenja okućnice i podizanja bašte.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1