Šta je biljkama potrebno?

 U organskoj bašti možete sejati i saditi povrće, voće, začinsko i lekovito bilje ali i zimzeleno i listopadno drveće,  ukrasno šiblje, jednogodišnje i višegodišnje cvetne vrste i trave. Za rast, cvetanje i plodonošenje biljke iz zemljišta preko korenovog sistema uzimaju rastvorene mineralne elemente.

 Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Biljkama je potrebna određena količina hraniva (makro i mikro elementi) iz zemljišta. Ako ih ne mogu usvojiti iz supstrata, biljke počinju da boluju i zaostaju u rastu. Biljka usvaja iz zemljišta makroelemente: azot (N), fosfor (P), kalijum (K), magnezijum (Mg), kalcijum (Ca) i sumpor (S), koji su im potrebni u većim količinama, i neke elemente u tragovima ili mikroelemente: bor (B), bakar (Cu), gvožđe (Fe), kobalt (Co), mangan (Mn), molibden (Mo) i cink (Zn) itd. Svaki od tih elemenata ima određenu ulogu u ishrani i razviću biljaka.

Zemljišta su različitog sastava, a samim tim i plodnosti. Kako se tokom godine  smenjuju kulture koje se gaje, onda variraju i vrednosti potrebnih elemenata za ishranu. Od izuzetnog je značaja razumevanje složenog i dinamičnog sistema zemljište-biljka-atmosfera i nije uvek lako proceniti potrebe za dodatnim đubrenjem.

Pa ipak, ubiranjem plodova i skidanjem stabljika i ostalih biljnih delova uveliko se crpi zemljište i potrebno je utrošenu količinu hraniva nadoknaditi. Nije loše povremeno uraditi analizu zemljišta. Zemljište nije nepresušan resurs.

Đubrenje organskim i mineralnim đubrivima je jedna od  najvažnijih agrotehničkih mera, a određivanje količine  đubriva, njegove vrste, vremena primene i načina đubrenja mora pratiti znanja o fiziološkim potrebama biljke, ali i uticaju  pojedinih agroekoloških činilaca.

Saznajte više o ovoj temi u Školi organskog baštovanstva

Italpollina 4:4:4         Flosal

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1