Začinsko i lekovito bilje u bašti pred jesen

rock-garden-ideas-rock-garden-ideasPrilikom planiranja voditi računa o prirodnim staništima biljaka koje želite da gajite kao i njihovim karakteristikama. Kada upoznate uslove u kojima ove biljke optimalno rastu bićete u mogućnosti da odaberete najbolji položaj, tip zemljišta i adekvatnu negu za svaku pojedinačnu biljnu vrstu.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Foto: http://www.azhomeplan.com/

Kamenjare su, kao suva staništa, odlično mesto za gajenje žalfije, lavande, majkine dušice, origana, estragona, majorana, ruzmarina, pelina i drugih lekovitih i začinskih biljaka koje uspevaju u područjuma suve i toplije klime.

Neke biljke vole blizinu vode (anđelika i valerijana) pa ih saditi uz jezerce koje ćete napraviti u bašti kako biste privukli što više korisnih životinja. Možete ih gajiti u delu imanja koje je podvodno. Začinsko i lekovito bilje je i dekorativno tako da se, recimo, lovor i ruzmarin mogu gajiti kao niste ukrasne ograde, a o lepoti lavandinih cvetova ne treba posebno govoriti.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1