Na koju dubinu sejati povrće
Setva se uveliko sprovodi, a baštovani ponekad nisu sigurni koja je optimalna dubina setve i da li to pravilno rade. U principu, dubina setve određena je veličinom semena. Zamislite sitno, paperjasto seme šargarepe i krupno seme krastavca ili lubenice. Njihovo probijanje kroz zemljište je različito i seme salate treba što pliće posejati kako bi klica što kraće prolazilo kroz zemljište i ugledala svetlost dana.
Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća
Šargarepu, celer, peršun i salate treba sejati na dubinu od 0,5-1 cm dubine.
Sve kupusnjače, rotkve, crni luk, praziluk, paradajz i papriku treba sejati na dubinu od 2-3 cm.
Tikve, lubenice, dinje, grašak, krastavce, cveklu, spanać, paštrnjak i pasulje sejati na dubinu 3-4 cm.
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.