Organski krompir, sađenje, nega i zaštita

Poručite knjige: Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Iako je krompir poreklom iz Južne Amerike on voli umerenu klimu, a ne podnosi hladnoću i preveliku vlagu. Najviše mu odgovara rastresito i plodno zemljište koje je bogato hranljivim materijama i odlično reaguje na adekvatnu pripremu zemljišta. Cela biljka je otrovna jer sadrži solanin i najpre je krompir gajen u staklenicima zbog izuzetno lepih cvetova koje mi danas i ne primećujemo.

Pročitajte više o gajenju batata, kineske brokole, čičoke, muskatne tikve.

Evropa je ovu zanimljivu i hranljivu biljku sa teškom mukom prihvatila, a njegov značaj je utoliko veći jer je Evropu spasao gladi. U nekim zemljama bio je jedna od retkih biljaka koja je uspešno uspevala. U planinskim krajevima u našoj zemlji to je i danas najviše korišćeno i  gajeno povrće.

Saznajte više i o gajenju: crnog luka, graška, paprike, rotkvice, salate, kupusa, cvekle

Krompir se može saditi na kućice ili u redove. Ukoliko se sadi na kućice, rasporediti krtole tako da svaka ima dovoljno prostora za rast. Pri sađenju u redove, iskopati jarak i na dno sipati kompost ili zgoreli stajnjak iz organske proizvodnje. Naklijale krtole pažljivo stavljati. Ukoliko se sadi ranije pripremljen krompir, lišće se pojavljuje na površini već za petnaestak dana. Redovna nega podrazumeva okopavanje i ogrtanje. Nastiranje u baštama se vrši slamom, a na većim površinama polietilenskom folijom. Krompir se može saditi i pod slamom.

O bolestima i štetočinama koje napadaju ovu biljku, preventivnim merama i zaštitnim sredstvima saznajte na predavanjima i obukama.

Ukoliko je zemljište nepokriveno, zalivati 3-5 puta tokom njegovog rasta, a ukoliko je prekriveno slamom, smanjiti broj zalivanja i količinu vode. Rani krompir dospeva za 60, a srednje kasne sorte mogu dozrevati do 150 dana. Zelene krtole ne koristiti u ishrani.

Preuzeto iz knjige: Gajenje povrća od A do Š

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1