Endivija seme – organsko baštovanstvo

Royal Seeds semena proizvode se na prostoru bivše Jugoslavije (Vojvodina…) kao i u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji itd. U Vojvodini su proizvedena semena praziluka, crnog luka, salata, tikvi i tikvica, pasulja, paprike, paradajza, i lekovitog i začinskog bilja.
U ponudi se mogu naći sertifikovana organska semena povrća, i ona iz konvencionalne proizvodnje (ukrasne vrste…).

Semena su upakovana u papirne kesice koje su plastificirane UNIKATNOM I INOVATIVNOM plastikom od povrća, izrađena pomoću najmodernijih proizvodnih postupaka. Kesice se mogu reciklirati ili kompostirati. Označene su zaštitnim znakom BIOPACK.

Endivija seme – poručite ovde

Endivija je pre svega salata prohladne klime. Gaji se radi listova koji formiraju rozetu glatkih, slabo ili jako naboranih, nazubljenih listova. Razlikuju se forme dugih talasastih listova, kovrdžavih sitno narezanih listova i onih sa krupnom rozetom i velikim brojem listova.

Ova biljka je pogodna za gajenje u zimskim uslovima, pri manjoj količini sunčevog svetla, a uspeva bolje od zelene salate.

Uspeva na svim tipovima zemljišta, ali bolje na srednjeteškim do teškim, dobro obrađenim i nađubrenim zemljištima, kao druga kultura u plodoredu. Može se gajiti iza ranog krompira ili kupusa i prolećne salate, graška i spanaća. Zemljište se priprema neposredno pred sadnju.

Endivija se seje direktno iz semena ili proizvodi iz rasada. Setva se najčešće obavlja od maja do kraja jula. Ova kultura ima velike zahteve za vodom i potrebno je, do nicanja, površinu leje stalno održavati vlažnom.

Za gajenje endivije iz rasada (štedi se seme) semenke treba posejati u periodu od polovine aprila do polovine maja, ili od juna do septembra. Prinos: 2–4 kg/m².

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća