Endivija seme – organsko baštovanstvo

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Endivija je pre svega salata prohladne klime. Gaji se radi listova koji formiraju rozetu glatkih, slabo ili jako naboranih, nazubljenih listova. Razlikuju se forme dugih talasastih listova, kovrdžavih sitno narezanih listova i onih sa krupnom rozetom i velikim brojem listova.

Ova biljka je pogodna za gajenje u zimskim uslovima, pri manjoj količini sunčevog svetla, a uspeva bolje od zelene salate.

Uspeva na svim tipovima zemljišta, ali bolje na srednjeteškim do teškim, dobro obrađenim i nađubrenim zemljištima, kao druga kultura u plodoredu. Može se gajiti iza ranog krompira ili kupusa i prolećne salate, graška i spanaća. Zemljište se priprema neposredno pred sadnju.

Endivija se seje direktno iz semena ili proizvodi iz rasada. Setva se najčešće obavlja od maja do kraja jula. Ova kultura ima velike zahteve za vodom i potrebno je, do nicanja, površinu leje stalno održavati vlažnom.

Za gajenje endivije iz rasada (štedi se seme) semenke treba posejati u periodu od polovine aprila do polovine maja, ili od juna do septembra. Prinos: 2–4 kg/m².

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1