Usavršavanje tokom zimskih dana

11828685_1038686379477712_2586475578161427994_nTokom ovih prohladnih i snežnih dana manje je posla napolju i ovo je pravo vreme za učenje i usavršavanje. Škola baštovanstva se završila u decembru i još jedna generacija organskih baštovana će, sa uživanjem, tokom zime planirati svoju baštu i uređivati dvorište.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Tokom protekla dva ipo meseca naučili smo osnove organskog baštovanstva, planiranje, kako da đubrimo i štitimo biljke ali i kako da ih tehnološki proizvedemo. Polaznici su se upoznali sa preko 200 biljnih vrsta, njihovim gajenjem i značajem u organskoj bašti. Zatim smo na radionicama vežbali planiranje naredne sezone. Bilo je dinamično, a polaznici su postavljali brojna pitanja u želji da razreše nedoumice ili reše problematične situacije na svojim parcelama.
Organska poljoprivreda, a samim tim i organsko baštovanstvo, poštuje veliki broj preduslova i bioagrotehničkih mera koje su osnova dobijanja zdravijih plodova. Važno je dobro razumeti kako funkcioniše svet biljaka, zemljišta, mikroorganizama, korisnih životinja i štetočina kako bi bašta bila ekološka celina.

11781653_1038687129477637_5904929106826556420_nPlaniranje je veoma važno i ponekad zaboravimo njegov značaj. Planiranjem prostora planiramo i radove i time ne dobijamo samo lepo uređenu baštu i okućnicu, već uspostavljamo kontrolu nad bolestima i štetočinama i omogućavamo ravnomerno korišćenje zemljišta. Često planiranjem smanjujemo i broj radnih sati u vrtu jer primenom određenih mera mnoge poslove će, umesto nas, obaviti priroda. Posebno je važna uloga plodoreda, a on se ne može sprovoditi ukoliko samo uđemo u baštu i započnemo sa sejanjem.
Neke teme su posebno zanimljive i radimo ih tokom radionica. Najviše pitanja uvek bude u vezi podizanja visokih leja, na fotografiji je leja podignuta od cigala u podnožju Fruške Gore. Tokom analiziranja parcela i dvorišta polaznika nalazimo najbolja rešenja za uređenje prostora i iskoristivost postojećih objekata, ograda i materijala.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1