Gajenje anđelike

Preuzeto iz nove knjige: Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti.

Izgled i stanište

Ovo je dvogodišnja biljka iz roda štitarki koja naraste do 2m visine i raste divlje na obalama reka i po vlažnim livadama. Biljka cveta tek u drugoj ili trećoj godini.

Gajenje, berba i čuvanje anđelike

Anđelika zahteva dobro obrađeno, nađubreno i konstantno vlažno zemljište. Seme se seje čim sazri jer brzo gubi klijavost. Rasad rasaditi početkom jeseni na rastojanju 80×80 cm. Često okopavati i navodnjavati biljke.

Stabljike i drške bez cvetova odsecati već u prvoj godini i to od maja do septembra. Listove skupljati pre i posle cvetanja. U Iekovite svrhe upotrebljavati koren koji se vadi u kasnu jesen, pre opadanja listova. Koren rezati po dužini, okačiti i sušiti na promajnom mestu.

 

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1