Preventivne higijenske mere zaštite

Higijenska je, kao i našem svakodnevnom životu, izuzetno važna za zdravlje biljaka i dobijanje zdravih plodova.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

U svim fazama gajenja povrća u bašti važno je kako rukujemo zemljištem, alatom, rasadom…

Poželjno je da zemljište bude nezagađeno štetočinama i bolestima, ali u praksi, nakon nekog vremena, veliki broj štetočina smatraće vašu baštu idealnim mestom za život. Iako ste ljubitelji prirode i svih živih bića, ipak se potrudite da po celoj bašti posejete i rasadite biljke koje će terati štetočine, a suzbjati bolesti.

rasad paprike

Prilikom prolećne pripreme zemljišta, pa i sada kada krećete sa rasađivanjem, pregledajte zemljište i izvadite grčice, žičnjake, rovce i sve druge štetne larve i odrasle jedinke. Ukoliko su se pojavile lisne vaši na blitvi što je čest slučaj, izvadite tu biljku pažljivo i uništite je i započnite sa tretiranjem ostalih biljaka.

Sadni materijal mora biti zdrav, ukoliko ste sami pravili rasad paprike i paradajza, dobro pregledajte mlade biljke i svaku obolelu ili oštećenu odstranite. Pri kupovini rasada na pijaci pažljivo birajte rasad. Ne kupujte biljke koje su zalomljenih listova, žućkaste ili imaju fleke ili druge vizuelne nedostatke. Rasad što manje dirajte rukama, a ruke pre sađenja dezinfikujte.

Nakon sađenja voditi računa o biljkama  iako primetite da neka biljka vene, a ima optimalne uslove za rast, izvadite je i uništite. Svakodnevno rasad i odrasle biljke u bašti  pregledati i odsecati i uništavati svaki osušeni ili bolesni list.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Voditi računa o higijeni vode za zalivanje i o čistoći oruđa i alata. Dezinfekciju alata sprovoditi posle svakog njihovog korišćenja u bašti potapanjem alata u ključalu vodu ili rastvor hipermangana.

Autor:  Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1