Upoznajmo prouzrokovača bolesti – plamenjača

Opis i životni ciklus

Plamenjača je gljivično oboljenje koje napada povrće iz porodice kupusnjača, salatu, luk, spanać, krastavce, dinje, lubenice i tikvice. U početku ova bolest uzrokuje pegavost, kasnije se javlja siva skrama spora gljivica, a ubrzo potom dolazi do sušenja biljaka.

Spore gljivice prezimljavaju u opalom lišću, u njihovom unutrašnjem tkivu.  Na veće udaljenosti ova se gljivica prenosi vazduhom, a aktivira se se kišom ili zalivanjem.  Visoka relativna vlažnost vazduha pogoduje pojavi i širenju ove bolesti. Kod obolelog ili uništenog tkiva primećuje se prisustvo beličastog oreola što je karakteristično za plamenjaču.

Najvažnije je sprovoditi preventivne mere zaštite kao što su plodored, dezinfekcija semena i supstrata, sejati i rasađivati biljke na optimalan razmak, dezinfikovati alat, kočiće, staze, ne zalivati lišće biljkama tropskog porekla, biljke umereno zalivati, provetravati zatvoreni prostor, a na otvorenom proređivati lišće biljaka, skidati zaperke i preventivno prskati biljke maceratom od belog luka na svakih 7 dana. Zaštitu početi pre cvetanja. Tretiranje biljaka ponavljati nakon svake kiše.

Pogledati i:

plamenjaca-pepelnica-zastita u organskoj basti 

Bordovska čorba

macerat od belog luka

Više o ovoj temi u knjizi  Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Novo u Organskoj bašti – veliki izbor semena za organske baštovane!

U PONUDI ROYAL SEEDS SEMENA (bio i netretirana) i SUPERIOR netretirana semena!

Svoju ponudu proširili smo sa velikim izborom Royal seeds semena u malim pakovanjima idealnim za hobi baštovane i manje proizvođače. 

Semena možete pogledati i poručiti ovde

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1