Vodič kroz organsko baštovanstvo – uvodni tekst

Prošla je još jedna kalendarska godina, veoma važna za organske baštovane, ljubitelje prirode i hortikulture. Teška godina, neizvesna i prilično nervozna, puna zebnje i brige za najmilije i sopstveno zdravlje.

U ovom svetskom metežu širom sveta je uočeno povećano interesovanje za baštovanstvo. Najčešće nije u pitanju namera baštovana da proizvode neke enormne količine hrane. Rad sa biljkama, kao umirujući porodični hobi, doprineo je ublažavanju zabrinutosti zbog izloženosti infekciji. Takođe je uticao na smanje neizvesnosti u vezi dostupnosti hrane jer je zaključavanje stanovništa izazvalo probleme sa ubiranjem plodova i njihovom distribucijom.

Svet se, kao nikada do sada, okrenuo ka zelenišu i plodovima. Prodaja semena povrća i sadnica voća se mnogostruko povećala u prethodnih nekoliko meseci jer su ljudi proizvodnjom sopstvenog povrća i voća omogućili sebi smanjenje nepotrebnih kontakata i odlazaka u hipermarkete i na pijace. Taj trend je uočen svuda, u SAD-u, širom Evrope, u našim krajevima su vikendice oživele, a mnoga imanja su dobila nove vlasnike i stanare…Rusi su se izolovali u vikendicama izvan grada na malim zemljišnim parcelama, a one su im uvek bile izvor povrća tokom teških vremena, još od sovjetske ere. U Singapuru, koji se uvek oslanjao na uvoz hrane, danas se planiraju farme na krovovima zgrada.

I roditelji se okreću baštovanstvu jer mogu, nakon zatvaranja škola, da provode vreme sa decom na otvorenom na koristan i produktivan način.

Proći će i ovo, a nama predstoji nova baštenska sezona, dovoljno izazovna i bez uticaja kojekakvih virusa, teorija zavera i spletkarenja.

Priručnik pred vama je namenjen svima onima koji planiraju da se u ovoj godini upoznaju sa organskim baštovanstvom ali i iskusnim baštovanima kao podsetnik koji ih vodi kroz ovu proizvodnu godinu.

Nakon dugogodišnjeg ličnog iskustva u praćenju uticaja različitih kosmičkih uticaja na gajenje biljaka izdala sam “Vodič organskog baštovanstva za 1998. godinu”, a tokom protekle godine i “Vodič organskog baštovanstva za 2020.”.

Priručnik pred vama predstavlja spoj godišnjeg kalendara radova i setvenog mesečevog kalendara. Sem podsećanja na poslove koje treba obaviti tokom tekućeg meseca, baštovan na raspolaganju ima veliki broj korisnih tabela i lista za popunjavanje koje će mu pomoći u planiranju željene proizvodnje i praćenju rezultata rada.

Srećno sa novom baštenskom sezonom!

Autor teksta: Snežana Ognjenović 2021.

 

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1