Prolećna salata iz vaše bašte

Glavičasta salata sadrži oko 94 % vode, a ostalo čine šećer, proteini, celuloza i mineralne materije. Salata je bogata vitaminima C, B1, B2 i karotinom, a od minerala ima kalijuma, gvožđa, fosfora itd.

Foto: www.chatham.ces.ncsu.edu

Salata je jednogodišnja zeljasta biljka, a koren joj je smešten u površinskom sloju zemljišta. Lišće je ovalno, okruglo ili nazubljeno, što ovisi o sorte. Seme za setvu je sitno, a može zadržati klijavost dugo, 4-5 godina.

Glavičaste salate mogu biti nazubljenih rubova ili nežnih listova i ravnog obruba.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Najpogodnije vreme za gajenje su rano proleće i jesen. Seme niče na temperaturi 15-20 ºC, a za otprilike 45-60 dana (što zavisi od sorte) salata dostiže tehnološku zrelost. Ukoliko su prolećne temperature više od 20 ºC, uz nisku vlažnost vazduha, prinos će biti manji.

Za salatu obezbediti dobro obrađeno ( na 20-25 cm dubine), rastresito plodno zemljište koje dobro zadržava vlagu, naročito kada biljka počinje da se glaviči. Optimalna kiselost zemljišta za rast salate je 6,0-6,5-7.

Često se salata gaji kao međukultura, a zbog kratke vegetacije moguće je gajiti je preko cele godine za ranu ili naknadnu berbu. Sejati je i rasađivati u mešovitoj setvi i sadnji.

U baštama salatu sejati sukcesivno kako ne bi stigla za berbu odjednom, a posejane biljke proređivati u više navrata. Baštovani najčešće beru nedozrele glavice i tako ih „proređuju” međutim, time se za ishranu koriste neformirane, nekvalitetne glavice, a ostale biljke imaju nepovoljne uslove za rast. Zbog toga je poželjno salatu saditi iz presadnica. Razmak između biljaka u redu je 25-30 cm, a razmak između redova 30 cm. Gajenjem iz rasada biljke se razvijaju brže i ravnomerno. Prilikom rasađivanja voditi računa da se biljke ne oštete.

Ovu kulturu obožavaju puževi i treba preduzeti sve preventivne i mere odbrane. Oko leja sa povrćem napraviti kanale ili postaviti klopke za puževe. Glavice se seku tek kada postignu oblik, veličinu i čvrstoću svojstvenu za tu sortu. Salata se reže odmah iznad prvog lišća u rozeti. Ubrana salata se do korišćenja drži na hladnom mestu.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1