Upoznajmo štetočine – kupusari (mali i veliki kupusar)

www.learnaboutbutterflies.com

Mali kupusar i veliki kupusar su štetočine koje pričinjavaju veliku štetu svake godine. To su leptiri belih krila sa crnim šarama u uglovima prednjeg  para krila.

Polažu jaja na listove kupusnjača, a iz jaja se izlegu male, končaste gusenice koje se hrane lišćem, praveći rupe u njima. Za njihovo razviće pogodno je suvo i toplo vreme.

Mogu u velikom broju da potpuno obrste lišće kelerabe, kupusa i drugih kupusnjača. U početku mlada larva se razvije na listu, a kasnije se ubuši u glavicu kupusa. U glavici pravi hodnik koji  prlja izmetom što dovodi do truljenja i propadanja cele glavice.

Preventiva i zaštita

Izuzetno je važno svakoga dana obilaziti povrće u vreme polaganja jaja ovih leptira i skidati tek položena jajašca. Takođe se mogu skidati i odrasle gusenice i primenjivati razni biljni preparati za zaštitu.

Korisno je poslagati listove paprati preko biljaka ili postaviti guste mreže, gazu ili nešto slično. Kada se paprat osuši, suve listove treba zameniti svežin. Korisno je takode posipanje listova belim, pšeničnim kao i kamenim brašnom. Mešovita sadnja sa paradajzom, celerom, kadificom, mirođijom, majčinom dušicom i ruzmarinom može sprečiti kupusara da položi jaja.

Od biljnih preparata mogu se koristiti sredstva od ljutih paprika, duvana i belog luka, paradajza i čička.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1