Ukrasne vrste – negovanje biljaka u jesen
Ovo je pravo vreme i za dovođenje okućnice u red. Iako su dani topli i sunčani, polako treba pripremati biljke, vrtne i sobne, za hladnije dane. Sada je pravo vreme i da osmislite i sprovedete izmene u vrtu jer će novozasađene biljke, tokom zime, imati vremena da se prime i ukorene.
U „dovođenje bašte i okućnice u red“ spada i grabuljanje lišća, bar još jedno košenje trave, orezivanje itd. Uvek se setite životinjica kojima je to jedino stanište i koje negde moraju da prezime (više u Organskabašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode).
Zimzelene biljke i trajnice (perene) se mogu saditi ili razmnožavati krajem septembra i tokom oktobra. Sadnja drvenastih vrsta, voća i ukrasnih biljaka, je sigurnija i biljke će se lakše primiti. Šiblje će ostati prepuno plodova i cvetova i tokom zime pa, ukoliko ih niste zasadili, možete u baštu uneti biserak, berberis, jarebiku, bekovinu, ligustrum, šimšir koji će sledeće zime jarkim bojama cvetova i plodova razbijati zimsko sivilo.
Tokom narednog leta ulepšavaće vrt mahonija, lonicera, đul itd. U septembru rasaditi božur deljenjem korena, a deljenjem bokora možete razmnožiti perena i začinske biljke koje će cvetati tokom narednog proleća i leta. Deliti perene i začine stare minimalno 2-3 godine.
Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo
U jesen se biljke spremaju za period mirovanja i zbog toga treba smanjiti zalivanje i ne prihranjivati ih više. Začine i cveće osetljivo na hladnoću presaditi u saksije i sanduke ukoliko će prezimiti na terasi koja je zatvorena ili će biti na kuhinjskom prozoru.
Hrizanteme, moje omiljeno cveće, će uskoro prekriti pijace i cvećare i uveseljavaće nas tokom jeseni i zime. Ukoliko ih sadite napolju proverite da li su izabrane biljke (hibridi) otporne na niske temperature i za svaki slučaj ih ušuškajte piljevinom ili slamom. Uvek prednost dati hrizantemama iz vrtova naših baki i majki, imaju raznovrsne cvetove svih duginih boja.
Sav biljni materijal dobijen toko sređivanja vrta usitniti i spremiti za pravljenje komposta.
Nastaviće se…
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović