Plamenjača, pepelnica – zaštita u organskoj bašti

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

O bolestima povrća već smo pisali, ovaj period je i inače rizičan kada je pojava i širenje bolesti u pitanju i Preventivne mere zaštite sprovode se tokom cele sezone. Sada su se uslovi pogoršali jer je dugotrajna kiša i zadržavanje vode dodatno oslabilo biljke, narušilo samo zemljište i spralo hranljive materije. Tako su biljke postale meta gljivica i bakterija (plamenjača, pepelnica, truleži, bakteriozna pegavost…) i moraju se pojačano štititi. Nagli porast temperature povećao je i isparavanje i mora se svakodnevno biti u bašti, pregledati biljke i stalno tretirati.

Preuzeto iz knjige Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Macerat od belog luka je delotvoran protiv plamenjače i mora se često primenjivati,  iza svake kiše – bez izuzetka. Kada uočite bilo koju promenu na listovima, uklonite ih, a ALAT DEZINFIKUJTE.

Protiv pepelnice – Sredstvo za prskanje od rastavića

Recept: 1 kg sveže preslice (ili 150 g suve) potopiti u 10l vode i ostaviti 24 sata da odstoji. Zatim na tihoj vatri kuvati lagano da vri 30 min. Kada se ohladi, procediti i ovom tečnošću prskati i zalivati biljke u razređenom odnosu 1:5. Biljke treba prskati po lepom i sunčanom vremenu, a može se kombinovati preparat od preslice i koprive. Postupak se može više puta ponoviti. (Izvor: Organska bašta)

pepelnica krastavca

Kako su uslovi za rast biljaka ekstremni i nepovoljni, zasićenost zemljišta vodom, sabijenost, velika vlažnost, visoke temperature uz pljuskove, treba primeniti i neko jače sredstvo.

Bordovska čorba, bakarni preparat, kada se nalazi na površini lista, stvara alkalnu zonu koja ne odgovara gljivama. Sredstvima na bazi bakra možete štititi biljke i od gljivičnih i od bakterioznih bolesti, vodeći računa o pravilnoj pripremi i primeni preparata.

Biljke koje su najviše osetljive na napad bolesti su krompir, paradajz, paprika, plavi patlidžan, pasulj i boraniju, krastavac, tikvice i bundeve. Zaštita biljaka ovim sredstvima obavlja se u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, po lepom i suvom vremenu bez vetra. Ako usledi kiša, postupak tretiranja je potrebno ponoviti.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1