Bordovska čorba

Bordovska čorba je mešavina bakar-sulfida i gašenog ili negašenog kreča.

plavi kamen 1

Priprema:

Za pripremu 100 l preparata, potrebno je u sud veći od te zapremine staviti 75 l vode i vrećicu sa 1000 g plavog kamena i pričvrstiti je iz ivicu suda, tako da se plavi kamen polako rastvara. U drugom sudu, u preostalih 25 l pripremi se krečno mleko od 750 g negašenog kreča. Kada se kamen rastvori pomešati tečnosti uz stalno mešanje. Rastvor mora imati neutralnu ili baznu reakciju. Spremljeni rastvor odmah upotrebiti. Koristi se za zaštitu od parazitskih gljivica voća i povrća.

Stajanjem  Bordovska čorba gubi fungicidno dejstvo. Stabilizuje se dodavanjem 250 g šećera na 100 litara preparata. Na taj način se može tečnosti produžiti dejstvo nekoliko dana.

Neka od dozvoljenih sredstava za zaštitu na bazi bakar-hidroksida: Fungohem SC, Kocide 2000, Cuprablau Z ultra,  Funguran OH…

Preventivne mera zaštite su izuzetno važne.  Više o preventivnim merama i zaštitnim sredstvima saznajte na predavanjima i obukama.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Novo u Organskoj bašti – veliki izbor semena za organske baštovane!

U PONUDI ROYAL SEEDS SEMENA (bio i netretirana) i SUPERIOR netretirana semena!

Svoju ponudu proširili smo sa velikim izborom Royal seeds semena u malim pakovanjima idealnim za hobi baštovane i manje proizvođače. 

Semena možete pogledati i poručiti ovde

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1