Najčešće greške pri sađenju voća

Voćka je višegodišnja biljka koja celi svoj životni vek provodi na jednom mestu. Stoga nas svaka greška skupo košta kasnije.

Najveće greške se prave prilikom sađenja, ali možemo ugroziti biljke i nabavkom sadnica koje nisu sertifikovane i kupljene kod ovlašćenog proizvođača i prodavca. Time se rizikuje kupovina zaraženih sadnica, zaražavanje zemljišta i prenos bolesti.

Sledeća velika greška je neadekvatna priprema zemljišta pre sađenja. Time se ne otklone nedostaci kao što su zbijenost zemljišta i nedovoljno hraniva. Greši se i u vrsti đubriva koja se unose.

Dalje, sadne jame se pripremaju, odnosno, kopaju neposredno pred sadnju voćaka. Važno je na vreme, bar mesec dana ranije, napraviti jame i ostaviti uticaju mraza i drugih faktora.

Bez obzira da li se sade voćke na kržljavim ili slabo bujnim podlogama problem će napraviti kopanje plitkih i uskih sadnih jama u kojima voćka ne može adekvatno da se razvija i napreduje.

Dublji koren imaju jabuku, kruška, trešnja i orah dok breskva, kajsija i dunja imaju manje prodoran korenov sistem. Rupe treba iskopati dimenzija 1×1 m ili čak 1,2 x 1,2 m, dubine 70 cm;

Zatim, voćnim sadnicama se ne skraćuje koren, a to je obavezna mera.

Često se dešava da se voće sadi previše plitko pa je korenov vrat iznad zemlje ili preduboko pa se zatrpava mesto kalemljenja. Kalem mesto mora biti nekoliko cm iznad površine zemljišta.

I, poslednja greška, a do nje često dovodi sađenje voća na udaljenim parcelama je ne zalivanje sadnica nakon sađenja. Potrebno je obezbediti bar 10 l vode čak i kada se sadi po kišnom vremenu.

Autorka: Snežana Ognjenović

 

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1