Gajenje bosiljka | Organska bašta

Gajenje bosiljka

Izgled i stanište

Bosiljak je začinska i ukrasna biljka iz porodice usnatica. Njegovo sveže ili osušeno lišće ima aromatično-suvi miris i prijatan, osvežavajući ukus. Gaje se širokolisni i uskolisni, zeleni i crveni bosiljak.

Gajenje, berba i čuvanje bosiljka

Bosiljak je jednogodišnja biljka i može se uzgajati na otvorenom u bašti, a obavezno u saksijama i sandučićima na terasi ili prozorskoj dasci jer odbija komarce i muve. Zahteva lako i plodno zemljište, a za uspešno gajenje saditi ga na osunčana mesta.

Rasad se proizvodi u toploj leji jer je biljka osetljiva na hladnoću. Seme posejati u zaštićenom prostoru početkom marta, a napolje izneti u drugoj polovini aprila. Po dva struka saditi na rastojanju 25–30 cm. Za sušenje se odrežu do 50 cm visoke biljke i zavežu u svežnjeve. Suše se zaklonjeni od sunca na promajnom mestu.

Značaj u organskoj bašti

Bosiljak u organskoj bašti saditi zajedno sa paprikom ili paradajzom, samostalno ili sa drugim začinskim i lekovitim biljem.

Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti    

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

PORUČIVANJE – SVA IZDANJA


  Vaše ime i prezime (obavezno):

  Vaša e-pošta (obavezno):

  Vaš kontakt telefon (obavezno):

  Adresa za slanje knjige/a:


  Porudžbina (navedite broj knjiga koje naručujete u praznim poljima):

  Vodič organskog baštovanstva za 2021.:

  Gajenje povrća od A do Š:

  Redje gajene vrste povrća:

  Organska bašta:

  Kompost – srce organske bašte:

  Začinske i lekovite biljke:

  Bašta za početnike NEMA NA STANJU:

  Vodič organskog baštovanstva za 2020.:

   

        

     

       

  About Snezana Ognjenovic

  Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

  UA-96174983-1