Gajenje bosiljka | Organska bašta

Gajenje bosiljka

Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

bosiljakIzgled i stanište

Bosiljak je začinska i ukrasna biljka iz porodice usnatica. Njegovo sveže ili osušeno lišće ima aromatično-suvi miris i prijatan, osvežavajući ukus. Gaje se širokolisni i uskolisni, zeleni i crveni bosiljak.

Gajenje, berba i čuvanje bosiljka

Bosiljak je jednogodišnja biljka i može se uzgajati na otvorenom u bašti, a obavezno u saksijama i sandučićima na terasi ili prozorskoj dasci jer odbija komarce i muve. Zahteva lako i plodno zemljište, a za uspešno gajenje saditi ga na osunčana mesta.

Rasad se proizvodi u toploj leji jer je biljka osetljiva na hladnoću. Seme posejati u zaštićenom prostoru početkom marta, a napolje izneti u drugoj polovini aprila. Po dva struka saditi na rastojanju 25–30 cm. Za sušenje se odrežu do 50 cm visoke biljke i zavežu u svežnjeve. Suše se zaklonjeni od sunca na promajnom mestu.

Značaj u organskoj bašti

Bosiljak u organskoj bašti saditi zajedno sa paprikom ili paradajzom, samostalno ili sa drugim začinskim i lekovitim biljem.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1