Gajenje bosiljka

Izgled i stanište

Bosiljak je začinska i ukrasna biljka iz porodice usnatica. Njegovo sveže ili osušeno lišće ima aromatično-suvi miris i prijatan, osvežavajući ukus. Gaje se širokolisni i uskolisni, zeleni i crveni bosiljak.

Gajenje, berba i čuvanje bosiljka

Bosiljak je jednogodišnja biljka i može se uzgajati na otvorenom u bašti, a obavezno u saksijama i sandučićima na terasi ili prozorskoj dasci jer odbija komarce i muve. Zahteva lako i plodno zemljište, a za uspešno gajenje saditi ga na osunčana mesta.

Rasad se proizvodi u toploj leji jer je biljka osetljiva na hladnoću. Seme posejati u zaštićenom prostoru početkom marta, a napolje izneti u drugoj polovini aprila. Po dva struka saditi na rastojanju 25–30 cm. Za sušenje se odrežu do 50 cm visoke biljke i zavežu u svežnjeve. Suše se zaklonjeni od sunca na promajnom mestu.

Značaj u organskoj bašti

Bosiljak u organskoj bašti saditi zajedno sa paprikom ili paradajzom, samostalno ili sa drugim začinskim i lekovitim biljem.

Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti    

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

PORUČIVANJE – SVA IZDANJA


  Vaše ime i prezime (obavezno):

  Vaša e-pošta (obavezno):

  Vaš kontakt telefon (obavezno):

  Adresa za slanje knjige/a:

  Porudžbina (navedite broj knjiga koje naručujete u praznim poljima):

  Organska bašta 850 rsd, SNIŽENO 790:
  Gajenje povrća od A do Š 890 rsd, SNIŽENO 850:
  Redje gajene vrste povrća 650 rsd, SNIŽENO 620:
  KOMPLET 3 knjige 2.390 rsd, SNIŽENO 2.100:
  Kompost – srce org.b. 650 rsd, SNIŽENO 620:
  Začinske i lekovite b. 650 rsd, SNIŽENO 620:
  KOMPLET 5 knjiga 3.690 rsd, SNIŽENO 3.200:

  Vodič za 2023. 650 rsd, SNIŽENO 450:

  Moj baštenski dnevnik 1. 990 rsd, SNIŽENO 750:
  Moj baštenski dnevnik 2. 1.115 rsd, SNIŽENO 850:

  Vodič za 2020. 650 rsd, SNIŽENO 450:

   

        

     

       

  About Snezana Ognjenovic

  Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

  UA-96174983-1