Crni luk u ishrani

Preuzeto iz knjige  Priprema organski gajenih namirnica.

Crni luk je povrće koje je visokokvalitetna hrana, začin i lek. Gaji se već 4000 godina. Stari Egipćani su zakletvu izrečenu pred lukom vrednovali kao najviši oblik zakletve. U Evropu je stigao preko Italije.

Danas se u svetu uzgajaju brojne sorte luka, a popularni crni luk koristi se za ishranu preko cele godine. Od mineralnih soli najviše ima kalijuma, sumpora i oligo-elemenata, a od vitamina beta karotin, B1, B2, E, H, K, P i vitamin C. Dovoljno je u organizam dnevno uneti 80-100 g svežeg luka da se zadovolji dnevna potreba organizma za vitaminom C. Lekovitost luka poznata je na svim meridijamma, a Sloveni imaju izreku: „Luk je lek od sedam bolesti“.   Foto: agromarketing.mx

Savremena nauka navodi čak petnaestak lekovitih svojstava luka (diuretičko dejstvo, sprečava infekciju, reguliše šećer u krvi, olakšava iskašljavanje, pomaže pri drugim plućnim problemima itd.).U ishrani se koristi mladi luk kao i zrele glavice.   

Poručite priručnike: Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Primena u narodnoj medicini

Od Iekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i jedan biljni hormon sličan insulinu. Bogat je i vitaminom C, ima kalijuma i sumpora, a od vitamina, vitamine B1 i  B2. Razlikuju se po sastavu mladi od zrelog luka.

Luk je za organizam najkorisniji ako se uzima u sirovom stanju. Eterično ulje kuvanjem jednim delom isparava, a vitamin C je termolabilan i ne ostaje u jelu.  Kada je lekovitost luka u pitanju, na prvom mestu valja istaknuti njegovo diuretičko delovanje, naročito ako se uzima sirov ili se pije sok od luka. Sprečava razvoj bakterija, reguliše šećer u krvi, olakšava iskašljavanje, deluje kao laksativ.

Crni luk kao začinska biljka

Zeleni, mladi listovi luka poslužuju se naseckani u salatama ili se u varivima dodaju drugom povrću. Crni luk se upotrebljava u svim oblicima: luk u prahu (mleveni sušeni luk), so od luka kao i narezani i seckani luk.

Autor: Organska baštaSnežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1