Negovana žena – šta je koži potrebno

Negovana žena je i lepa žena.

Knjiga sadrži veliki broj saveta i recepata za pripremu sredstava (piling, losion, maske, kupke itd.) za negu lica i tela, a koje možete napraviti od sirovina koje imate u kuhinji, bašti ili neposrednoj okolini.

Naša izdanja možete poručiti preko knjižara  Delfi,  Vulkan,  SolarisMakart,  Dobra knjiga ,Vesela knjiga – Valjevo i u poljoapoteci  Happy garden – Kumodraž.

Značaj pravilne ishrane

Kako se koža ishranjuje iznutra, preko krvnih sudova koji nose hranljive materije, zdrav izgled, boja, svežina i tonus kože uveliko zavise od ishrane. Mnoge žene ne vode računa o ishrani, naročito na prekomerni unos „zabranjenih” namirnica, jela i proizvoda kao što su unos belog hleba i šećera, masnoća, grickalica, gaziranih pića, a nedovoljno u organizam unose integralne žitarice, mahunarke, povrće ivoće.

Foto: www.drweil.com

Kupovina skupih preparata i poseta opremljenim kozmetičkim salonima ne može da popravi ono što sami sebi radimo, ne dajemo telu dovoljno vitamina i minerala već gušimo organizam velikim količinama masne hrane ne ostavljajući mu prostora da te

kalorije potroši ili viškove izluči. Nepravilna ishrana ostavlja trag na koži, ali i dovodi do povećanja težine, pojave celulita, promene raspoloženja i depresije, naročito ako nam se u ogledalu ne dopada ono što vidimo. Brojne hranljive materije vrlo efikasno utiču na kvalitet, zdravlje i lepotu naše kože. Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena i treba ih unositi u organizam putem hrane i suplemenata kao i preko krema i ostalih kozmetičkih preparata.
Koža je ogledalo svih procesa u čitavom organizmu tako da su i starenje i kožna oboljenja manifestacija onoga
što je celom telu potrebno. Danas se puno piše i govori o antioksidansima i namirnicama koje ih sadrže u velikim
količinama. Njihov unos, u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom koja sadrži sve gradivne elemente, može
uticati na zdravlje kože i njen mladalački izgled.

A šta je koži potrebno?

Vitamin C (askorbinska kiselina)
Antioksidativna moć vitamina C je dokazana u borbi protiv slobodnih radikala, štetnih uticajima nastalim
preteranim izlaganjem kože suncu i pegla bore. Ubrzava protok krvi i opskrbljuje tkiva hranjivim materijama. U
ishrani treba da budu zastupljeni karfiol, paprika, brokola, kupus, klice, lišće peršuna, paradajz, jagodičasto i citrusno voće. U poslednje vreme je aktuelno korišćenje krema sa vitaminom C (u obliku L-askorbinske kiseline).
Koristi se za izbeljivanje staračkih i sunčevih pega i za dubinsko vlaženje kože.

Nastaviće se…

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1