Drevni ratari u osvit civilizacije

Tekst iz knjige: „Vodič organskog baštovanstva za 1998“ – autora Snežane Ognjenović.

Umeće obrade zemljišta staro je koliko i prva spoznaja neolitskog čoveka da je moguće sakupiti seme trava, drobiti ga i koristiti za jelo, a jedan deo semena baciti ponovo na plodno tlo. Prvi put kada je naš pra-pra predak pokupio „letinu“, utro je put savremenoj zemljoradnji i našim prehrambenim navikama.

U praskozorje svog posrojanja, čovek je imao sasvim primitivnu predstavu o svetu koji ga okružuje. Horizont se za njega završavao na obližnjem bržuljku, a nebo iznad njegove glave krilo je mnoge nedokučive i preteće tajne. Osećao se sa svih strana okružen nekakvim mračnim silama. Sve ga je ispunjavalo strahom: zalazak Sunca,spuštanje noći, grmljavina, prolazak komete itd. Pojave kao što su zemljotresi, erupcije vulkana, poplave, pomračenja Sunca i Meseca, unosile su u njegov život strah od grešnosti i kazne za učinjena dela.

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Vremenom, tokom dugih milenijuma, naš daleki predak je shvatio da se neke pojave ponavljaju. U osvit civilizacije, primitivni ratar ili stočar, počeo je zapažati pojedine zvezde ili zvezdane grupe koje su ga, sa tog, hladnog, nepreglednog svoda gledaju iz noći u noć. Kada bi došlo vreme sejanju, na nebeskom svodu vladale su određene zvezde. Nekad bi se neka zvezda kretala do određene tačke, a za tim vraćala nazad. Počeci zemljoradnje pojavili su se u polutropskoj zoni, gde zvezde sijaju većim sjajem nego u našim, umerenim širinama. Određeni položaj svetlucavih tačaka na nebu nagoveštavao je kišu, poplavu ili periode suše.

Slepi, beslovesni strah pred mračnim božanskim silama počeo je, malo po malo, da ustupa mesto radoznalosti, dovodeći najpre do razvoja astrologije, a mnogo kasnije i astronomije.

Bez obzira na to, ratari su primenjivali svoja iskustva i prema njima sejali, sadili, ostavljali zimnicu, đubrili njive, spremali hranu za životinje itd. Nauka kao da nije bila zainteresovana da pronađe vezu između pojava na Zemlji i njenog satelita, Meseca.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1