Institut za voćarstvo počinje proizvodnju organskih sadnica maline

Institut za voćarstvo u Čačku započeo je sa proizvodnjom organskih sadnica maline, nakon dobijanja dozvole Ministarstva poljoprivrede za komercijalnu proizvodnju sertifikovanih sadnica najviših kategorija u laboratorijskim uslovima, metodom kulture tkiva.

Direktor dr Milan Lukić kaže da se Institut odlučio za proizvodnju sadnica maline po organskom postupku, jer su mnogi proizvođači voća iz čitave zemlje, a prvenstveno iz zapadne Srbije, prepoznali interes da se bave organskom proizvodnjom.

– Prednost takvih sadnica jeste što proizvođači odmah nakon sadnje mogu započeti postupak registracije proizvodnje, a prvi dobijeni plodovi imaće status organski proizvedenih. I do sada su mogli da zasad maline zasnovan na konvencionalno proizvedenim sadnicama registruju kao organski, ali tek nakon opširnije – AgroNews.

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1