Kalendar radova u maju – povrtnjak

Kao što smo videli, mnoge krajeve Srbije iznenadili su hladnoća i kiša krajem aprila. Sada se smenjuju kiša i sunce ali na višim nadmorskim visinama temperature se mogu spustiti preko noći i za svaki slučaj zaštititi povrće iz rane proizvodnje.

U maju vremenski uslovi diktiraju i ritam radova u povrtnjaku i na okućnici.

klijanje vrezastog povrca

A posla-puno! Vreme je za rasađivanje povrća, cveća i lekovitog bilja, a već uznapredovale biljke prihraniti  đubrivima biljnog porekla (recepti za pripremu). Ko nije rasadio paradajz, nije još kasno za to, a u prvoj dekadi maja sade se celer, praziluk, paprika i krastavac na otvorenom.

Voditi računa o mešovitoj setvi i sađenju.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Tokom maja štititi povrće od gljivičnih oboljenja, krompirove zlatice, lukove i mrkvine muve, tripsa i drugih štetočina.Svaki oštećeni ili osušeni list odstraniti. Redovno pleviti korov i zemlju nastirati..

Oko polovine meseca posejati na otvoreno povrće. Za branje stižu kelj, salata, rani kupus, tikvice iz zaštićenog prostora, rabarbara, zelje, blitva, lukovi, spanać, ima još i rotkvica, a za rasađivanje toploljubivo povrće…Poneko već vadi i mladi krompir. Sada je pravo vreme za rasađivanje raznog bilja. U trećoj dekadi za berbu stižu salata, luk, spanać, rani grašak, mirođija, blitva, rane jagode, mladi krompir i rano posejana šargarepa.

Autor:  Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1