Vreme je za rasađivanje povrća i cveća

Na pijacama, naročito onim u seoskim sredinama i po obodu većih gradova može se pronaći rasad paradajza, paprike, lubenica, dinja, plavog patlidžana, krastavaca, praziluka pa i kupusnjača i najrazličitijeg drugog bilja. Ukoliko niste imali uslove da u svojoj bašti tokom januara i februara napravite rasad, sada je pravo vreme da se snabdete mladim biljkama željenog povrća, začina i cveća.

Činjenica je da  povrće, začine i cveće možemo gajiti na otvorenom i direktnom setvom u leje, ali isto tako, mlade biljke nekih vrsta povrća su osetljive, seme sporo niče, plodovi stižu kasnije. Zbog toga se tokom zime i u rano proleće, u zatvorenom prostoru, proizvode mlade biljke čime dobijamo mogućnost ubiranja plodova mesec do dva ranije ili ranije cvetanje kada je cveće u pitanju. To znači da kada bismo sejali seme kupusa na otvoreno u martu, mladi kupus bismo brali tek za tri meseca, ili bismo sada sejali paradajz na otvorenom, što i činimo krajem aprila i početkom maja, a on bi stizao tek krajem avgusta, a lepo je osvežiti se ovim plodovima već krajem juna i tokom jula.

Pri kupovini rasada voditi računa da on nije prestareo. Da bi se biljka dobro primila treba da ima 4-5 lepo razvijenih listova i razgranat koren. Kada je cveće u pitanju, kupujte rasad sa tek zametnutim cvetovima i onima koji su krenuli da se otvaraju, veće nije uvek i bolje. Kupljeni rasad, ukoliko ga nećete odmah zasaditi, držati na mračnom i prohladnom mestu, umotan u vlažne novine.

Povrće saditi predveče ili po oblačnom danu. Zemljište dobro pripremiti, dobro pred sadnju zaliti, sadilicom napraviti jamice, sipati malo komposta ili zgorelog stajnjaka, postaviti pažljivo biljku i vratiti zemlju. Po rasađivanju biljke zaliti. Rasađene biljke zakloniti od jakog sunca prvih 24 sata.

Ne zaboravite začinsko bilje jer, sem što povoljno utiče na naše zdravlje, ono pomaže povrću u borbi protiv bolesti i štetočina i cveće koje ulepšava baštu, štiti povrće i privlači korisne insekte.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1