Obavezni poslovi tokom zimskog perioda

Tokom zimskih meseci manje je poslova u bašti pa je to idealno vreme da se alat očisti i pripremi za proleće. Tokom zime alat čuvati na suvom i prohladnom mestu, a ne u zagrejanim prostorijama.

Gumene i plastične delove premazati glicerinom, a metalne delove alata očistiti od zemlje i blata žičanom četkom, naoštriti brusilicom, osušiti i premazati uljnim namazima. Može da posluži i kožurica od slanine.

Dobro pregledati sve spojeve metala i držalja i učvrstiti delove koji su se olabavili. Držalju imaju motike, ašov, grabulje, vile, sekira, budak, lopata…Drvene delove premazati glicerinom ili lanenim uljem. Baštenske (vinogradarske) makaze rastaviti, sve delove očistiti, a pokretne delove podmazati mašinskim uljem. Motike nakon čišćenja naoštriti turpijom ili brusilicom i proveriti držalju.

Čišćenje noževa motokopačice je takođe obavezna mera.

Naročito treba voditi računa o prskalici i njenoj dizni (mora uvek biti suva i očišćena od sredstva koje je korišćeno), posudu u koju se sipa tečno sredstvo redovno prazniti i prati nakon svakog korišćenja, a tokom zime rastaviti prskalicu i sve delove dobro isprati vodom.

Ukoliko imate kosačicu za travu, sprovoditi redovno održavanje motora, svećica, menjati ili oštriti noževe itd.

Autor: Organska bašta Snežana Ognjenović

Ređe gajene vrste povrća

Gajenje povrća od A do Š

Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

Kompost – srce organske bašte

Bašta za početnike

Organska bašta

Organskabašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1