Viseća muškatla – ukras za svaku terasu

Sombor - Guest House Prenoćište Piccolina

Sombor – Guest House Prenoćište Piccolina

Muškatla je biljka koja pripada porodici Pelargonium, a vodi poreklo iz Južne Afrike. Ovo je kod nas veoma popularna cvetnica, a u svetu se koristi i za proizvodnju parfema.

Ukoliko želite živost u vrtu ili na terasi ovo cveće, različitih oblika i boja, je idealan izbor. Cveta u kasno proleće, tokom čitavog leta i za vreme toplih dana u jesen.
A, što je najvažnije, gaji se veoma lako i lepo se slaže sa velikim brojem cvetnih vrsta.

Biljka je osetljiva na hladnoću pa je maj pravo vreme za njeno rasađivanje. Biljke odlično uspevaju na osunčanom mestu, ali se veoma dobro razvijaju i u hladu, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Muškatlu saditi u baštensko zemljište slabo kisele ili neutralne pH vrednosti. Ukoliko imate baštenski kompost on je odličan supstrat za ovo cveće. Nakon što se rasad primi i počne da formira lisnu masu biljku prihranjivati tečnim organskim đubrivima, a nakon formiranja cvetova dodavati tečno đubrivo od gaveza. Umereno je ujutro zalivati vodom. Biljkama ne prskati lišće i ne dozvoliti da se voda zadržava u podmetaču. Povremeno staviti jednu kap povidon joda u vodu kako bi se sprečio razvoj raznih patogenih organizama u zemljištu.

Najpoznatija je viseća muškatla – višegodišnja razgranata biljka sa mesnatim lišćem i cvetovima bele i ružičaste boje. Grane dostižu dužinu do 40 cm i formiraju mnoštvo duplih cvetova koji cvetaju tokom celog leta. Povremeno kratiti vrhove izdanaka, a precvetale cvetove i cvetne stabljike redovno uklanjati.
Biljku gajiti dve godine, a u trećoj je zameniti sa novim mladicama.

Biljka je osetljiva na visoku temperaturu (preko 30 stepeni) kada se njen rast zaustavlja. Na nižim temperaturama biljke polako počinju da propadaju, a na 10 stepeni ulazi u fazu mirovanja i prezimljava na svetlom i hladnom mestu u prostoriji koja ne mrzne (5 – 10ºC).

Autor: Snežana Ognjenović ORGANSKA BAŠTA

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1