Presejavanje bašte

U zavisnosti od količine padavina, nagiba terena, strukture zemljišta, velike količine padavina koje su se obrušile na Srbiju ostavile su i različite posledice, od totalnog razaranja, odnošenja plodnog zemljišta, do potapanja bašti bez erozije i gubitka zemljišta.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Svi koji su imali veću štetu moraju da saniraju prvo zemljište, to je kretanje iz početka…polako, deo po deo…

U svakom slučaju, većina biljaka koje je bila danima pod vodom su do sada već propale. Nakon isušivanja bašte  i obrade zemljišta i leja, ponovo posejati i rasaditi povrće, začinsko i lekovito bilje i cveće.

U principu ponoviti setvu i sadnju s kraja aprila i početka maja birajući, koliko je to moguće, sorte kraćeg vegetacionog perioda.

Posejati ponovo tikvice, krastavce, dinje, boraniju, bundeve, kukuruz, suncokret, kupusnjače, bosiljak, neven, kadificu, dragoljub, a ponovo rasaditi paradajz, papriku, rasad krastavaca, dinja, plavog patlidžana, praziluka, cveća, začine, kupusnjače…

cvet i zametak lubenice

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1