Imate organski otpad – napravite organsko đubrivo

Otpad je isključivo rezultat ljudske aktivnosti, a najveći deo čini organski, biorazgradivi otpad. Kompost je organsko đubrivo koje koristimo za poboljšanje strukuture zemljišta i dodajemo u supstrate za pravljenje rasada.

Otpad je isključivo rezultat ljudske aktivnosti na planeti, a najveći deo čini organski, biorazgradivi otpad. Iskorišćavanje organske materije za dobijanje kvalitetnog đubriva doprinosi očuvanju resursa i, na kraju krajeva, uštedi pri obezbeđivanju đubriva za baštu ili proizvodnju.

Kompostiranje je proces koji koristi ”suvišnu” organsku biomasu. Ona se biotermičkim razlaganjem transformiše u kvalitetno đubrivo. Kompost koristimo i za poboljšanje strukuture zemljišta, za malčiranje i dodajemo u supstrate za pravljenje rasada.

Tokom kompostiranja dolazi do potpunog razlaganja organske materije uz pomoć brojnih mikroorganizama. Najčešće se kompostiraju biljni i životinjski ostaci poreklom iz vrta, bašte, kuhinje, industrije, kao što su ostaci povrća, voća, stabljike, lišće, pokošena trava, stara slama, pepeo, papir, delovi hrane i sl.

Primena komposta
Primena komposta u bašti

Usitnjavanje organskog materijala je “tajna” proizvodnje kvalitetnog komposta

Biljni materijal treba prikupljati u dužem vremenskom periodu u posude, prozirne džakove ili prosto stavljati u gomilama na zemlju razvrstan po poreklu. Materijal treba da bude i što više usitnjen. Usitnjavanjem materijala i njihovim mešanjem postiže se ravnomeran proces razgradnje i ujednačen kvalitet komposta.

Treba voditi računa da u kompostište ”ne uđu” pirevina, zubača i sirak, semena korova i oboleli biljni delovi jer mogu izdržati čak i maksimalne temperature u toku biorazgradnje. Dobro je u kompostnu masu dodati malo ”sporo – razgradljivih” materijala kao što su lišće breze, topole, platana, oraha, iglice, grane četinara i dr.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1