Zdrav ajvar od cvekle | Organska bašta

Zdrav ajvar od cvekle

Cvekla je dvogodišnja biljka poreklom iz Sredozemlja i gaji se radi sočnog mesnatog tamnocrvenog ili ljubičastog korena. Koristila se od davnina u ljudskoj ishrani, a njena lekovita svojstva poznata su preko 2.000 godina. Grci su je veoma cenili, a stari Rimljani su u svrhu lečenja koristili njeno lišće.

Pored toga što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, litijum, fluor, mangan, stroncijum, brom, jod i sumpor. Bogat je izvor vitamina B1, B2, C, B12. Crvena boja potiče od betaina, dok biljka u celini deluje antikancerogeno. U drevnoj Grčkoj žene su sok cvekle koristile za farbanje kose. Cvekla se uglavnom za zimu sprema konzervirana, ali vredi napraviti ajvar od ovog veoma zdravog povrća.

www.unsplash.com

Ajvar od cvekle

4 cvekle

1 glavica crnog luka

2 kašike paradajz-pirea

3 kašike suncokretovog ulja

biber

so

Cveklu ispeći, oljuštiti i izrendati. Pomešati sa rendanim crnim lukom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati paradajz, promešati, sipati u tiganj i pržiti na laganoj vatri, na suncokretovom ulju, 30 minuta.

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1