Zdrav ajvar od cvekle
Cvekla je dvogodišnja biljka poreklom iz Sredozemlja i gaji se radi sočnog mesnatog tamnocrvenog ili ljubičastog korena. Koristila se od davnina u ljudskoj ishrani, a njena lekovita svojstva poznata su preko 2.000 godina. Grci su je veoma cenili, a stari Rimljani su u svrhu lečenja koristili njeno lišće.
Seme cvekle možete kupiti ovde
Saznajte više o Školi organskog baštovanstva
Pored toga što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, litijum, fluor, mangan, stroncijum, brom, jod i sumpor. Bogat je izvor vitamina B1, B2, C, B12. Crvena boja potiče od betaina, dok biljka u celini deluje antikancerogeno. U drevnoj Grčkoj žene su sok cvekle koristile za farbanje kose. Cvekla se uglavnom za zimu sprema konzervirana, ali vredi napraviti ajvar od ovog veoma zdravog povrća.
![](https://media.organskabasta.rs/2020/09/oie_382854OOJZNmRX-res.jpg)
www.unsplash.com
Ajvar od cvekle
4 cvekle
1 glavica crnog luka
2 kašike paradajz-pirea
3 kašike suncokretovog ulja
biber
so
Cveklu ispeći, oljuštiti i izrendati. Pomešati sa rendanim crnim lukom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati paradajz, promešati, sipati u tiganj i pržiti na laganoj vatri, na suncokretovom ulju, 30 minuta.