Bašta u proleće
Radovi u bašti u martu počinju sa lepim i suvim vremenom. To znači da će se ulazak u baštu odlagati dok se vreme ne ustali i zemljište prosuši. U ovom mesecu bio-baštovan ima pune ruke posla.
Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća
Ukoliko to niste uradili u februaru kada je bilo suvo i toplo, grabuljama treba skinuti površinski neraspadnuti sloj lišća i slame, posuti leje kompostom i ostaviti zemlju nekoliko dana da se greje. Ako vam ovo nije prva sezona u organskoj bašti, a zemlja je tvrda i nabijena, treba je rastresti vilama sa ojačanim, proširenim zupcima. Ukoliko tek sada pravite baštu, iako je već kasno, morate da preriljate zemljište i čim se prosuši motikom ga što bolje usitnite i poravnajte.
Tek onda možete početi sa sejanjem povrća. U prvoj dekadi marta seju se spanać, crni i beli luk, šargarepa, grašak, praziluk, celer, paštrnjak, salata, blitva, rukola… Takođe se naklijava krompir.
U drugoj dekadi sejemo papriku, paradajz, kupus i spanać u mlake leje. I dalje se seju celer, rotkvice, grašak, šargarepa, salata, paštrnjak, peršun i mirođija. Po završetku sejanja vratiti malč između redova.
U trećoj dekadi rasaditi glavičastu salatu, kelj, kupus, kelerabu, a u zaklonjen prostor posejati lubenicu i dinju.