Štetočine povrća – prvi deo

grasak iznikli

Do sada smo brinuli o setvi i rasađivanju povrća, a sada u bašti počinju da se razmnožavaju i doleću organizmi koji mogu da naruše sklad i ekološku ravnotežu i da, naravno, oberu plodove pre vremena. Zbog toga je važno sprovoditi niz veoma važnih agrotehničkih mera kojima se sprečava pojava i razvijanje bolesti i štetočina.

Opšte agrotehničke mere uveliko doprinose zaštiti povrća.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Posmatranje je svakako važna preventivna mera ali i higijena setvenog i sadnog materijala, higijena alata i obuće.. Svakoga dana treba dobro pogledati povrće i svaki list koji je promemo boju ili se suši, treba ukloniti.

Nametnika ima puno ali je najvažnije sprovoditi preventivne mere koje će sprečiti razvoj bolesti ili smanjiti broj štetnih insekata. Ovde ću štetočine samo nabrojati,i to ne sve, već one koji nam u bio bašti najčešće  prave  probleme, da steknemo neku opštu sliku o neprijatelju, a u narednim tekstovima bavićemo se deteljnije njima.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Crne vaši su mali, crni insekti koji napadaju stabljike i listove pasulja i boranije, buuhač buši tek izniklebiljke kupusnjaca, rotkvica i rotkvi, a graškov savijač napada mahunasto povrće polažući jaja na mlade mahune usled čega dolazi do crvljivosti zrna.

Grčice su larve gundelja, a krompirova zlatica je prava povrtarska pošast jer može da uništi čitav rod krompira, a napada i paradajz.

Lisne vaši su česti nametnici na povrću, a takođe i na voću i ružama.

Lukova i minirajuća muva su česte štetočine luka i praziluka i njihove larve presecaju sprovodne sudove.

lukova muva

Mrkvina muva napada šargarepu, a muva belog luka ostećuje mlade biljke iz jesenje setve.

Nematode napadaju mrkvu i krompir.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1