Radovi u novembru

       Ovo je mesec kada se poslednji plodovi prikupljaju sa leja pred kišu, mraz i sneg. Novembar je uvek ćudljiv, može biti suv i topao ili hladan i tmuran.

Veoma je važno u ovom mesecu pokupiti sav organski material i iskoristiti ga za proizvodnju komposta. Tako će bašta ponovo izgledati uredno. Takođe, grane, grančice i ostalu biljnu masu iskoristiti za pravljenje visoke leje.

 

Ukoliko počinjete sa podizanjem organske bašte, u prvoj dekadi plitko preorati ili ašovom obraditi zemlju. Ukoliko se već u bašti primenjuju brojne agrotehničke mere specifične za organski način gajenja, leje rasresti vilama. Kompost koji je spreman za korišćenje posuti po lejama, a preko staviti deblji sloj lišća ili slame.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

U prvoj dekadi novembra izvaditi preostalo korenasto povrće i spremiti ga za zimu.
Sredinom meseca, a pre pojave mraza, obrati kupus i pripremiti zemljište za zimu. Na lejama mogu da ostanu kelj, kelj pupčar, praziluk i povrće iz jesenje setve. Sačekati da paštrnjak uhvati prvi mraz i njega i cveklu vaditi po potrebi.
Obraditi zemlju oko voća i staviti kompost i slamu ili lišće.

U trećoj dekadi brati glavice kelja pupčara, ali tek kada ih uhvati prvi mraz. Takođe ostavljati povrće za zimu u trapove ili podrume
Bure za vodu isprazniti, a ukoliko postoji česma, obezbediti je da ne mrzne.
Proveriti kućice za ptice kao i pojilište. Ptice tokom zime hraniti zrnevljem.
Dobro zaliti zimzeleno drveće.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1