Planiranje setve i sadnje

Prilikom planiranja povrtnjaka u ovoj godini veoma je važan plan setve i sadnje. Za to je potrebno napraviti spisak svih kultura koje će se gajiti kao i koje su količine potrebne tokom godine. Na osnovu toga se procenjuje kolika je površina potrebna za svaku odabranu kulturu. Spisak povrća podeliti u 3 grupe, a baštu podeliti na 4 dela. Nacrtati u razmeri parcelu odvojenu za povrtnjak i ucrtati leje i staze. Zatim u leje uneti planirano povrće, kao i šta će se sejati ili rasaditi  po njihovom podizanju sa leje.

Foto: Organska bašta u okolini Kosjerića

U jednom delu sejati paradajz, papriku, kupusnjače, tikvice, praziluk…

U drugom delu sejati zelen, rotkvice, spanać, a u trećem posejati pasulj, grašak, začine…

Četvrta celina rezervisana je za višegodišnje biljke.

Sledeća metoda, ali ne i manje važna je primena mešovite setve i sadnje. Davno je primećeno da pojedino povrće bolje uspeva kada se nađe  jedno pored drugog dok se neke biljke jednostavno ne vole. Sem pozitivnog uticaja na povećanje prinosa, mešovita sadnja omogućuje i međusobnu zaštitu biljaka od raznih nametnika.

Ima mnogo dobrih kombinacija ali za početak, grašak sejati pored salate, šargarepe, mirođije, kupusa, rotkvica, a izbegavati crni i beli luk.

Salata voli da raste pored graška, jagoda, krastavaca, kupusa, praziluka, crnog luka, u principu jedino ne voli peršun.

Crni luk voli šargarepu, paradajz i krastavce, a ne prija mu da raste pored pasulja, kupusnjača, graška i praziluka.

Na jednoj leji širine mogu se posejati ili zasaditi 3 do pet redova glavnih kultura, a između njih se seju među-kulture: razne salate, rotkvice, mladi luk, vlasac i druge kulture kratke vegetacije.

Po otopljavanju snega, ostaviti zemljište da se dobro ocedi i prosuši.

Setvu i sađenje obaviti u oceđeno i zagrejano zemljište. Seme u hladnoj zemlji sporije kljija i čeka toplije dane, tako da se žurbom ne dostiže željeni rezultat, a to je ranija berba.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1