Gajenje organskih rotkvica

Poručite priručnike: Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Rotkvica je rano prolećno i jesenje povrće. U ishrani se koristi zadebljali koren različite veličine i oblika od bele do ljubičaste boje. Koren je blagog ukusa i lako se vari. Ova biljka već posle mesec dana od sejanja daje jedar, sočan koren koji brzo otvrdne i nije za upotrebu, tako da se rotkvica mora vaditi iz zemlje i brzo trošiti.

rotkvice na pijaci 

Rotkvica je bogata ugljenim hidratima, vitaminom C, B1, B2, kalijumom, gvožđem, a specifičan ukus daju ulja bogata sumporom sa antibakterijskim dejstvom.

U ishrani se koristi sveža kao dodatak salati i samostalno, a njeni listovi i mlade mahune mogu poslužiti za spremanje variva. Lekovita svojstva povoljno utiču na artritis i u slučaju malokrvnosti. Više o lekovitim svojstvima povrća

Uslovi za rast

Rotkvica traži umerenu temperatura za rast, idealna je ona oko 17 ºC, a dobro podnosi niske temperature od +5 ºC do -4 ºC. Potrebna joj je ravnomerna vlaga u zemljištu, a odgovaraju joj lagana, humusom bogata zemljišta koja moraju biti dobro obrađena i usitnjena kako bi se koren ravnomerno razvijao, sa pH 5,6 do 7.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Plodored

Ovu kulturu sejati na isto mesto tek nakon 3 godine, a kao preduseve izbegavati rotkve i kupusnjače. Seje se nakon vrsta koje su đubrene organskim đubrivima. Dobra je pretkultura tokom zime i u rano proleće za veliki broj vrsta povrća i seje se i kao naknadni usev krajem leta i u jesen.

Priprema zemljišta

Zemljište za ranu prolećnu setvu mora biti obrađeno do 20 – 30 cm dubine, a prilikom setve voditi računa o ravnomernoj setvi i gustini, a nakon toga zemljište je potrebno poravnati.

Setva rotkvice

Preporućuje se što ranija setva u proleće, a da biste ubirali koren u dužem periodu, ne sejati celu planiranu količinu odjednom. Razmak između redova može biti 15 – 20 cm plitko, na dubinu od 1 do 1,5 cm.  Tokom ranog proleća preporučuje se, po potrebi, zaštita od mraza i snežnih padavina. Za prekrivanje koristiti perforiranu PE folijom ili agrotekstil.

Ishrana

Ukoliko se rotkvice seju nakon kultura koje obogaćuju zemljište azotom (što se preporučuje) nije ih potrebno u organskoj bašti dodatno prihranjivati.

Nega 

Nakon što mlade biljke sklope redove pažljivo nožićem okopati zemljište oko njih, dobro zaliti i između redova postaviti slamu ili neki drugi organski materijal. Nastiranje će sprečiti stvaranje pokorice i omogućiti ravnomeran rast. Proređivanje, ukoliko je potrebno, uraditi odmah po obrazovanju 2-3 prava lista , a ukoliko nije previše gusto posejano, vađenjem korena koji je dostigao tehnološku zrelost. prorediće se biljke i biće mesta za one koje sporije rastu.

 

Rotkvica traži puno vode i mora se redovno i ravnomerno zalivati ili navodnjavati. Ukoliko tokom proleća bude toplih dana, potrebno ih je orošavati. Nedostata vode, previše vode kao i visoka temperatura vazduha nepovoljno se odražavaju na njihov rast. Visoka temperatura izaziva obrazovanje cvetnog stabla.

Štetočine i bolesti

Preuzeto iz knjige  Organskabašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Rotkvice najčešće stradaju od buvača. Odrasli insekti su sjajnocrne, tamnozelene ili tamnoplave boje i kreću se skakanjem. Štete na kupusnjačama i rotkvama prave odrasli insekti praveći okrugle rupice u lišću. Odgovara im toplo i suvo vreme, a najviše štete nanose mladim biljkama, pogotovo rasadu. Prezimljavaju kao odrasle jedinke u zemljištu i izlaze na proljeće kada temperatura vazduha pređe preko 18 C. Nakon parenja ženke odlažu jaja u zemljište ili na biljkama. Izlegle larve ne prave veće štete na listovima ili u korenu. Buhač ima jednu generaciju godišnje.

Dugotrajna suša doprinosi njihovoj pojavi zato u ranim jutarnjim časovima zalivati rasad i održavati površinu zemlje stalno vlažnom. Mešovita sadnja ovih kultura sa salatom i spanaćem kao i sa paradajzom i kadificom može oterati buvača.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Berba i skladištenje rotkvice

Bere se kada podzemni deo rotkvice dostigne oko 15 mm u prečniku. U baštama se bere ručno, čupanjem biljaka, a nakon berbe ih povezati u vezice i do potrošnje čuvati na hladnom i mračnom mestu. Lišće rotkvica ne bacati već koristiti za pripremu variva ili osušiti za korišćenje u lekovite svrhe.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1