Priprema zemljišta za prolećnu setvu

Setva, naročito ona rana, koja je ove godine zbog snega, hladnoće i kiše, pomerena za april mesec, uvek donosi puno izazova i stavlja baštovana pred brojne dileme.  Naročito je ova tema važna u prvoj godini podizanja organske bašte na površini gde je do tada bio korov ili se koristila u konvencionalnoj proizvodnji.

Ukoliko krenemo od činjenice da je zemljište pravovremeno dubinski obrađeno (u kasnu jesen ili rano proleće) i da je bilo dovoljno suvih dana da se pređe tanjiračom i drljačom, onda je sledeća važna faza usitnjavanje i mešanje gornjeg površinskog sloja, u narodu poznato kao „freziranje“. To je odomaćeni naziv za predsetvenu pripremu koja se obavlja rotacionom kopačicom koja je priključena na motokultivator.

Svedoci smo da je temperatura vazduha za nekoliko dana prešla 20 stepeni. Ukoliko je zemljište prosušeno, freziranje će dati ujednačenu mrvičastu strukturu. Međutim, češći je slučaj da je zemljište glinovito, a samim tim se i neravnomerno suši.  Tada je potrebno izvršti ravnanje površine grabuljama i sa strane skloniti sve veće komade koji se nisu usitnili. Ponekad je potrebno dodatno motikom razbiti neusitnjene delove ili ašovom preriljati rubne delove gda mehanizacija nije mogla da priđe. Obavezno obraditi sve delove gde je prethodne godine bio korov jer su korovske biljke često prenosioci bolesti.

Više o obradi zemljišta i pripremi za setvu možete saznati na našoj radionici 14. marta.

Radionica 1: Priprema bašte za prolećnu setvu

Cilj radionice: tokom radionice polaznici će, kroz praktični rad, naučiti kako se orijentišu i prave proizvodne površine, načine pripreme zemljišta za setvu i oprobaće se u setvi ranih prolećnih kultura.

Polaznicima će na raspolaganju biti setveni i sadni materijal, oprema i alat.

Radionice će sprovoditi Snežana Ognjenović, autor Škole organskog baštovanstva, dugogodišnji promoter organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva.

Datum održavanja: subota 21. april.

Početak: 10 časova.

Za parove i porodice cena radionice je 20% niža  (1.400,00 rsd).

Prijavljivanje je u toku, a broj polaznika po radionici je ograničen.

I za kraj, bašta naših iskusnih kolega:

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1