Radovi u martu

Radovi u bašti u martu počinju sa lepim i suvim vremenom. To znači da će se ulazak u baštu odlagati dok se vreme ne ustali i zemljište prosuši. U ovom mesecu bio-baštovan ima pune ruke posla.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Ukoliko to niste uradili u februaru kada je bilo suvo i toplo, grabuljama treba skinuti površinski neraspadnuti sloj lišća i slame, posuti leje kompostom i ostaviti zemlju nekoliko dana da se greje. Ako vam ovo nije prva sezona u organskoj bašti, a zemlja je tvrda i nabijena, treba je rastresti vilama sa ojačanim, proširenim zupcima. Ukoliko tek sada pravite baštu, iako je već kasno, morate da preriljate zemljište i čim se prosuši motikom ga što bolje usitnite i poravnajte.

images (11)Tek onda možete početi sa sejanjem povrća. U prvoj dekadi marta seju se spanać, crni i beli luk, šargarepa, grašak, praziluk, celer, paštrnjak, salata, blitva, rukola… Takođe se naklijava krompir.

U drugoj dekadi sejemo papriku, paradajz, kupus i spanać u mlake leje. I dalje se seju celer, rotkvice, grašak, šargarepa, salata, paštrnjak, peršun i mirođija. Po završetku sejanja vratiti malč između redova.

U trećoj dekadi rasaditi glavičastu salatu, kelj, kupus, kelerabu, a u zaklonjen prostor posejati lubenicu i dinju.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

Naša izdanja možete poručiti preko knjižara  Delfi,  Vulkan,  SolarisMakart,  Dobra knjiga, Vesela knjiga – Valjevo i u poljoapoteci  Happy garden – Kumodraž.

      

     

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1