Bašta tokom oktobra | Organska bašta

Bašta tokom oktobra

Bašta za početnike

Ukoliko tek započinjete sa organskom baštom, ovo je pravo vreme da se pripremi zemljište. Ašovom rastresti zemljište ili ga plitko preći kultivatorom i prekriti sa minimalno 20cm debelim slojem lišća ili slame. U toku zime doći će do razgradnje organske materije i povećanja količine humusa ugardening-october zemljištu. Kišne gliste će imati povećanu aktivnost i doprineti smanjenju sabijenosti zemlje.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Radovi u postojećem povrtnjaku

Podsećam da oktobar ima promenljive vremenske uslove. Ovo je pravo vreme za vađenje povrća iz bašte i setvu belog luka, arpadžika, salate, graška i šargarepe. Povaditi preostali krompir, obrati boraniju, kornišone, izvaditi cveklu, šargarepu i celer. Ubrati grančice žalfije, matičnjaka i nane i staviti da se suše.

Foto: www.provenwinners.co.uk

Pripremiti drvene sandučiće i u njih presaditi beli luk, vlašac, začine…

Rasaditi začinsko bilje za sledeću godinu.

Ovo je pravi mesec za sađenje ruža, žive ograde i voća.

Orezati živu ogradu i cveće i prekriti lišćem i slamom.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1