Bašta tokom oktobra

Bašta za početnike

Ukoliko tek krećete sa podizanjem organske bašte ovo je pravo vreme da se napravi plan i pripremi zemljište. Ukoliko niste u mogućnosti da to sada uradite, ima još vremena do jačih padavina. Na koji način će se pripremiti zemljište zavisi od njegovog sastava, strukture kao i veličine parcele. Tvrdo, sabijeno zemljište obraditi mašinama na 30 cm dubine i prekriti sa minimalno 20cm debelim slojem lišća ili slame. gardening-october

Tako će kišne gliste i tokom zime imati povećanu aktivnost i doprineti smanjenju sabijenosti zemlje.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Radovi u postojećem povrtnjaku

Podsećam da oktobar ima promenljive vremenske uslove i kolebanja temperature. Tome treba prilagoditi i branje povrća.

Veoma je važno imati pripremljenu foliju za pokrivanje i pratiti vremensku prognozu. U slučaju najave mraza prekriti osetljivo povrće uveče, a preko dana, ukoliko je sunčano je skidati.

Ovo je pravo vreme za vađenje povrća iz bašte i setvu belog luka, arpadžika, salate, graška i šargarepe.

Povaditi preostali krompir, obrati boraniju, kornišone, izvaditi cveklu, šargarepu i celer. Ubrati grančice žalfije, matičnjaka i nane i staviti da se suše.

Foto: www.provenwinners.co.uk

Pripremiti drvene sandučiće i u njih presaditi beli luk, vlašac, začine…

Rasaditi začinsko bilje za sledeću godinu.

Ovo je pravi mesec za sađenje ruža, žive ograde i voća.

Orezati živu ogradu i cveće i prekriti lišćem i slamom. Zemljište koje je rađeno ašovom rastresti ili ga plitko preći kultivatorom, a zatim prekriti malčom.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1