Gajenje i nega vlašca

Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

Poreklo i sastav

imagesVlašac (Allium shoenoprassum) je omiljeni luk u mnogim zemljama gde se, između ostalog, gaji u saksijama ili kao dekorativni luk uz ivice staza u vrtu. U toku zime se drži u prozorima i obezbeđuje sveže vitamine u oskudnim zimskim danima. Blagog je ukusa i koristi se kao dodatak jelima i salatama.

Nega

To je višegodišnji luk koji obrazuje lažnu lukovicu. Jedu se mladi, sočni listovi koji se u toku vegetacije beru 4-5 puta. Razmnožava se direktno sejanjem ili deljenjem bokora. U prvoj godini obrazuje se 30-40 biljaka koje se šišaju svakih 10 dana. Važno je održavati vlažnost zemljišta i povremeno đubriti kompostom. Ako se listovi ne seku, u drugoj godini vlašac procveta. Ružičasta cvast ima stotinak cvetova.

chives (1)foto eatbetea.com           foto www.flowerpictures.net

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1