Gajenje i nega vlašca
Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti
Poreklo i sastav
Vlašac (Allium shoenoprassum) je omiljeni luk u mnogim zemljama gde se, između ostalog, gaji u saksijama ili kao dekorativni luk uz ivice staza u vrtu. U toku zime se drži u prozorima i obezbeđuje sveže vitamine u oskudnim zimskim danima. Blagog je ukusa i koristi se kao dodatak jelima i salatama.
Nega
To je višegodišnji luk koji obrazuje lažnu lukovicu. Jedu se mladi, sočni listovi koji se u toku vegetacije beru 4-5 puta. Razmnožava se direktno sejanjem ili deljenjem bokora. U prvoj godini obrazuje se 30-40 biljaka koje se šišaju svakih 10 dana. Važno je održavati vlažnost zemljišta i povremeno đubriti kompostom. Ako se listovi ne seku, u drugoj godini vlašac procveta. Ružičasta cvast ima stotinak cvetova.
foto eatbetea.com foto www.flowerpictures.net